Printskrin
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je srećan što neke druge zemlje već prepoznaju Srbiju kao državu koja radi na polju tehnološkog napretka, kao i napretka u oblasti veštačke inteligencije i nauke.

– Mi radimo na tome i srećan sam što neke druge zemlje već prepoznaju Srbiju, a mnogo će nam značiti u 2025. što ćemo da predsedavamo grupom zemalja partnerstva za veštačku inteligenciju, da budemo po tom pitanju prepoznati. Bićemo još jedan kamičak koji pokazuje koliko smo zainteresovani i koliko vredno radimo po tom pitanju, ali to je budućnost – rekao je Vučić za RTS.

Poslednjeg dana višednevnog boravka u Njujorku, gde je imao bilateralne sastanke sa 40 svetskih lidera i govorio na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija on je rekao da sve što Srbija može da uradi, to je da razmišlja o unapređenju tehnologije i inovacijama.

– Pričamo o ulaganju u nauku, ali stvarnom ulaganju u nauku. To ne znači da se dodvoravamo nekome, već želimo da pomožemo onima koji su izuzetno produktivni –  istakao je Vučić.

On je rekao i da je Srbija blizu da se ukrca u “četvrti vagon voza”, podsećajući na njegovu jučerašnju izjavu da, ukoliko su u prvom i drugom Amerika i Kina, u trećem razvijene zemlje, u četvrtom treba da bude Srbija.

Vučić je istakao da je stopa rasta u Evropi minimalna, navodeći da će se to odraziti i na Srbiju.

Kako je rekao, procene pokazuju da sledeće godine biti još manji rast nego što su očekivali.

– Sad od 1,4 ide na 0,8. Procena je da oni idu na 1,4. Mi bismo, na 4,3 išli na preko 5, uz to imamo makar jedan dan kiše u julu u mesecu – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here