L. Lazić
Franc Šauzberger, Željka Cvijanović i Karolina Edštadler

U nedelju, 29. septembra, srpska dijaspora bi trebalo da uzme učešće u političkom životu Austrije i izađe na izbore koji se održavaju u toj zemlji, apel je Željke Cvijanović, članice Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda.

Cvijanovićeva je učestvovala na panel diskusiji o evropskom putu BiH koji je održan u Salcburgu i tada je apostrofirala Karolinu Edštadler, aktuelnu ministarku za Evropsku uniju i ustavna pitanja Austrije, kao kandidata koji je dokazani prijatelj srpskog naroda.

Panel su organizovali Predstavništvo Republike Srpske u Beču i Institut regiona Evrope, a prisustvovao je Marko Blagojević, ambasador Srbije u Austriji, kao i veliki broj predstavnika srpskih udruženja u ovoj zemlji.

Cvijanovićeva je poručila da će učešćem na izborima srpska zajednica u Austriji uticati na bolju zastupljenost, kao i da na izborima ima kandidata koji zavređuju njihove glasove poput Edštadlerove, koja je dokazani prijatelj srpskog naroda. Naglasila je da Edštadlerova razume situaciju na Zapadnom Balkanu i prijatelj je svih naroda u BiH.

Srpski odvojeno u školama

Ministarka Edštadler poručila je da će pokrajina Salcburg uskoro pokrenuti inicijativu za uvođenje odvojenog učenja srpskog jezika u školama. Ona je kazala da je to pravi način da se osnaži njihova integracija u Austriju, ali i očuva nacionalni identitet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here