EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen

Kompanija za licenciranje muzike PPL proglasila je Koldplej za najslušaniju britansku grupu 21. veka.

Londonski pop rok bend, koji uključuje frontmena Krisa Martina, zajedno sa Gajem Berimenom, Džonijem Baklendom i Vilom Čempionom, dobio je 40.000 više emitovanja na britanskom radiju i TV od klasičnih rokera Queen, koji su zauzeli drugo mesto.

Najviše puštana pesma Koldpleja je hit broj jedan iz 2008. „Viva La Vida“, a zatim slede njihovi drugi hitovi „Paradise“, „Clocks“, „Something Just Like This“ i „Adventure Of A Lifetime“.

Bend, formiran 1990-ih, uživao je trajnu popularnost i tokom leta je postao prvi koji je pet puta predvodio Glastonberi festival. Od kada je 2000. godine objavio svoju debitantsku ploču „Parachutes“, imao je ukupno devet albuma koji su bili na vrhu liste.

Izvršni direktor PPL-a Piter Latem rekao je: „Ova zemlja je proizvela neke od najuspešnijih bendova svih vremena, tako da je sastavljanje ove liste savršen način da se obeleži ovogodišnji Dan nacionalnog albuma.

Tabela sa izvođačima iz poslednjih 60 godina predstavlja podsetnik na snagu i dubinu britanske muzike kroz decenije a Koldplej je prikladan nosilac prvog mesta – malo ko može da tvrdi da je bio tako prisutan na britanskom radiju i televiziji od 2000.

Na trećem mestu je grupa Take That, dok je ženska grupa Little Mix na četvrtom mestu, a Bitlsi na petom. Mančesterski rokeri Oasis su na šestom mestu, dok su Bee Gees na sedmom mestu, na osmom su velška grupa Stereophonics, deveti pop duo Eurithmics, a na desetom mestu Rolingstonsi zaokružuju listu.

Tabela koristi podatke iz PPL licenci koje dozvoljavaju da se snimljena muzika koristi na radiju, TV-u i na javnim mestima kao što su prodavnice, barovi, restorani, teretane, kancelarije i skladišta u UK.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here