Srbija je uputila pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i predsedniku Generalne skupštine UN, kao odgovor na istupanje predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića u kojem je “izneo niz neosnovanih i malicioznih optužbi na račun Srbije i srpskog naroda”.

U pismu se upozorava na pokušaj Bećirovića da zloupotrebom izlizanog narativa o “Velikoj Srbiji” oživi konflikte iz 90-ih u regionu. Naglašeno je da je srpsko rukovodstvo kontinuirano iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH, što Bećirovićeve optužbe, da je Srbija nekome pretnja, čini još malicioznijim.

Potrebno pomirenje

– Srbija nije pretnja miru, orijentisana ka budućnosti, što izaziva nelagodu kod onih koji bi da region vrate u mračnu prošlost – navodi se.

Naš stav je, kaže se u pismu, da se mora uložiti napor da se umesto potpaljivanja starih strahova stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regionu zapadnog Balkana.

U zaključku se kaže da Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir, dobrosusedstvo i regionalnu saradnju, i da će to biti srpski odgovor onima koji nastoje da provociraju tenzije i nesuglasice na Balkanu.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here