Tanjug/AP

Pandorina kutija nije otvorena napadom na Ukrajinu, već mnogo ranije, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u govoru učesnicima 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i zapitao zašto veliki lideri kada govore o potrebi da Ukrajina bude slobodna, da se poštuju UN i povelja, ne poštuju povelju i Rezoluciju 1244 kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije.

Ukazao je da je propast modernog sveta počela kada je Povelja UN diskreditovana i prestalo da se veruje u pravo, a da se oslanja na silu.

– Reći ću na primeru moje zemlje, za mene najlepše na svetu, kako je uništavana i gažena i kako je zbog izdržljivosti i slobodarske tradicije ona mali kamen u cipeli moćnih – kazao je predsednik Srbije i istakao da jednu stvar “nećemo nikada nikome da damo, a to je sloboda i nezavisnost Srbije”.

Nerazumnost Prištine

Predsednik je ukazao da su Srbi pretrpeli najveće gubitke u Prvom svetskom ratu u odnosu na veličinu, kao i u Drugom kada su bili jedna od retkih nacija koja se suprotstavila nacistima u JI Evropi. Govoreći o KiM citirao je bivšeg predsednika SAD Baraka Obamu da “pravi mir nije samo odsustvo sukoba, on je prisustvo pravde, slobode i mogućnosti za sve”.

– Za Srbe na KiM, pod jurisdikcijom UN, nema ni prisustva pravde, ni lične slobode ni mogućnosti za sve. O nerazumnosti politike Prištine, ostrašćenosti i progonu srpskog naroda na KiM, govori niz uznemirujućih poteza, od zabrane platnog prometa u dinarima koja traje više od šest meseci i zabrane poštanskih usluga jedinstvene u svetu, čak i za konfliktna područja, a što ugrožava svakodnevni život Srba i nealbanskog stanovništva, do zabrane posete poglavara SPC Porfirija Pećkoj patrijaršiji – naveo je Vučić.

Ukazao je na reči Nelsona Mandele da istinski i trajni mir može biti postignut samo putem pravde i poštovanja ljudskih prava.

– A kako može biti mira na KiM ako se narušava pravni poredak i elementarna prava jednog naroda – upitao je predsednik Srbije.

Konstatovao je da je posle svega ključno pitanje koji je put Srbije i kako da izađe iz te situacije. Ponovio je da je Srbija na evropskom putu i da iskreno želi da bude deo EU.

Za pravo i istinu

– Srpska ekonomija je najuspešnija u regionu, ali nam ta EU kojoj stremimo stavlja do znanja, kroz izjave portparola Petera Stana, da ne želi da poštuje principe zasnovane na Povelji UN, pa ni odluke Evropskog saveta, podržavajući nezavisnost tzv. Kosova, jer je to interes najvećih i najjačih u Evropi – rekao je on.

Dodao je da je Srbija mala i ne može da se takmiči sa velikima, ali ima obavezu prema sebi, svom narodu i prijateljima u svetu da nikog ne laže, nego da svima govori istinu, jer sve velike ne zanima ni pravo ni istina.

– Maloj, ali ponosnoj Srbiji ne preostaje drugo do da bude posvećena ekonomskom napretku, rastu, novim tehnologijama i inovacijama, da gleda u budućnost i čeka trenutak kada će principi poštovanja međunarodnog prava biti vraćeni na svetsku pozornicu – kazao je on.

Poručio je da Srbija ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU i da će se boriti da očuva mir, ali da samo jednu stvar “nećemo nikada nikome da damo, a to je sloboda i nezavisnost Srbije”.

– Verujem u svet zasnovan na pravim, a ne na lažnim vrednostima, i da će snaga zemalja u razvoju, svih nas koji smemo da govorimo istinu, biti temelj novog, drugačijeg i boljeg sveta – zaključio je Vučić.

Laži i prevare

Predsednik Srbije je ponovio da Srbija nije sluga ni Rusije ni SAD.

– Imamo svoju politiku i interese i ne želim da vas pitam nego da kažem da je jedina nada, ne samo za moju zemlju već i za vaše, da dobro razumete mehanizme laži i prevara u međunarodnim odnosima i da pokušamo da se okupimo, u najvažnijoj organizaciji, da pokušamo da je menjamo i poštujemo, jer samo tako možemo sačuvati mir.

Mračna situacija

Vučić je ocenio da svetska situacija deluje teže i mračnije nego pre godinu dana, da tenzije postaju sve veće, a izazovi brojniji i složeniji.

– Najviše brine što se, uprkos našim zalaganjima za mir, razvoj i prosperitet čovečanstva, geopolitičkom košmaru kraj ne nazire. Ne bih želeo da se mudre reči predsednika Džona Kenedija, “čovečanstvo mora okončati rat pre nego što rat okonča čovečanstvo”, pokažu kao proročke – naveo je Vučić i upozorio da je svet na ivici katastrofe, a svi, tobože, brane principe, niko greške ne priznaje, a nigde i niko principe nema. Podsetio je na reči diplomate Vladislava Jovanovića koji je na dan bombardovanja SRJ 1999. apelovao na suprotstavljanje agresiji.

– Rekao je ako se ne zaustavi, presedan nekažnjene agresije će, pre ili kasnije, dovesti do agresije na druge manje i srednje veličine. Pravo pitanje je koja je sledeća zemlja – rekao je Vučić, dodajući da se danas čulo koje bi to zemlje mogle da budu.