PKS

Implementacija ESG standarda predstavlja izuzetnu priliku za veću konkurentnost kompanija, ali zahteva zajednički napor i dobro planiranu strategiju – jedna je od ključnih poruka konferencije “ESG, a way of life and doing business” koje je održana danas u Privrednoj komori Srbije (PKS), a koja je okupila veliki broj profesionalaca i stručnjaka iz oblasti ESG strategija, ali i društveno odgovornih kompanija. 

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo se okupili danas kako bismo razgovarali o važnim temama koje oblikuju našu budućnost, na drugoj po redu konferenciji o ESG rizicima, koju organizujemo zajedno sa našim partnerom, poslovnim Udruženjem Konfindustrija Srbija, koje okuplja brojne privredne subjekte sa kapitalom iz Italije. Današnja konferencija je nastavak onoga što smo prošle godine započeli, na putu ka dugoročnom uspehu i odgovornom poslovanju. Verujem da će današnja konferencija biti uspešna i da ćemo zajedno pronaći inovativna rešenja za izazove sa kojima se suočavamo“,  izjavila je, otvarajući konferenciju, Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija Privredne Komore Srbije.

“Implementacija ESG standarda predstavlja ogromnu priliku, ali zahteva kolektivnu posvećenost i dobro planiranu strategiju”, istakao je Romano Rosi, prvi potpredsednik Konfindustrije Srbija. “Kompanije koje usvoje održive prakse ne samo da će dobiti konkurentsku prednost, već će i obezbediti jaču finansijsku podršku, utirući put za održiviju budućnost”, naglasio je Rosi.

Prisutne na konferenciji, koja je okupila preko150 učesnika, pozdravio je i Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori. Tom prilikom Gori je rekao da je Italija svetski lider u pogledu usaglašenosti sa ESG principima. “Prema podacima Bloomberg-a, čak 59 odsto naših kompanija ima internu komisiju koja usmerava investicione izbore na osnovu ekološke i ekonomske održivosti. Na ovim istim principima  zasniva se i nova faza odnosa Italije i Srbije, koja je, dakle, usmerena na održivi razvoj, gde trgovinska razmena ide ruku pod ruku sa razvojem društva i zaštitom životne sredine.

„Od trenutka kada smo pokrenuli aktivnosti u Srbiji, Konfindustrija nam je odmah postala ključni strateški partner i otvorila nam je vrata ka velikim korporacijama neke od kojih su danas ovde sa nama. Konfindustrija je  ključni promoter ESG pokreta u Srbiji na korporativnom nivou”, rekao je  Adrian Solomon, menadžer za Srbiju evropske agencije „EIT Manufacturing“ prilikom otvaranja konferencije.

Današnja konferencija organizovana je sa ciljem da pruži uvid u ključne aspekte održivosti i ESG standarda, s posebnim fokusom na nove regulatorne zahteve i praktičnu primenu ovih principa za unapređenje konkurentnosti, dugoročnu održivost i uspešno poslovanje kompanija u savremenom svetu.

Na skupu su prisustvovali i predstavnici finansijskih institucija poput EBRD-a, EIB-a, kao i vodećih banaka- Unicredit, Intesa Erste, Raiffeisen banke i kompanija koje integrišu ESG kriterijume u svoje poslovanje i investicione odluke kao što su Tetra Pak, Atlantic Grupa, ZF grupa, ElevenEs, Generali osiguranje i Telekom Srbija.

Konferenciju su organizovali Udruženje italijanskih industrijalaca – Konfindustrija Srbija, u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije, a uz podršku EIT Manufacturing, Generali Srbija i Unicredit banke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here