Vesti
Zasluženo slavlje Melburn Srbije

Sportski centar Dajanela Srbija u Pertu bio je proteklog vikenda epicentar dešavanja u srpskoj zajednici Australije. Na terenima Belih orlova odigran je jubilarni 35. Karađorđev kup, koji je i ove godine bio istinski praznik fudbala i prijateljstva.

Na jednom mestu okupili su se srpski klubovi iz cele Australije, čije sportsko nadmetanje je privuklo više od šest hiljada posetilaca tokom subote i nedelje, koji su imali priliku da uživaju u dobrom fudbalu, druženju, muzici i vrhunskoj domaćoj hrani, a sve to prelepom sunčanom vremenu.

Na sportskom polju sve je prštalo od uzbudljivih duela naših najboljih klubova iz svih velikih gradova – Melburna, Sidneja, Perta, Brizbejna, Adelajda i Kanbere – a takmičenje u muškoj konkurenciji proteklo je u potpunoj dominaciji Melburn Srbije.

Iako su na Karađorđevom kupu ukazali priliku i plejadi momaka iz mladih timova do 21 i do 23 godine, fudbaleri Srbije su nadmoćno osvojili šampionski pehar, ostvarivši maksimalnih šest pobeda (tri u grupi i tri u eliminacionoj fazi), uz impresivnu gol-razliku 25:3. Na čak pet utakmica sačuvali su svoju mrežu, a jedini meč u kojem su postigli manje od tri gola bilo je finale, u kojem su posle žestoke borbe savladali ekipu Svetog Đorđa iz Brizbejna sa 1:0.

Utakmica za titulu bila je pravi spektakl, odigran u karnevalskoj atmosferi i propraćen velikom bakljadom uoči početka meča. Oba rivala su igrom opravdala mesto u finalu, a na kraju su nijanse prevagnule na stranu sastava iz Melburna.

Ekipe Srbije i Svetog Đorđa tako su i na Karađorđevom kupu potvrdile da su ove godine najbolji srpski klubovi na tlu Australije, pošto su i jedni i drugi ranije osvojili šampionske titule u svojim ligama i izborili promociju u najviši rang – „sveci“ u NPL diviziju Kvinslenda, a Srbija u Prvu premijer ligu Viktorije.

U takmičenju ženskih ekipa titulu je odneo domaći tim Dajanela Belih orlova, pobedom u finalu protiv Nobl Park Drine iz Melburna 2:0. Dajanela je tako postala tek drugi osvajač Kupa za fudbalerke, pošto su u sva tri prethodna turnira slavile fudbalerke Vestgejt Sinđelića, koje ove godine nisu bile u mogućnosti da doputuju u Pert.

Domaćini ovogodišnjeg Kupa potrudili su se da visoke standarde u organizaciji takmičenja, koji su postavljeni u prethodnim izdanjima u Melburnu 2023. i Adelajdu 2022, ne samo održe, već i da pomere granice.

– Izuzetno smo zadovoljni kako je sve proteklo. Imali smo tri dana ispunjena dešavanjima i posetu kakva se ne pamti. Više od 6.000 ljudi prošlo je kroz naš centar tokom vikenda i siguran sam da svi nose fantastične utiske. Karađorđev kup je još jednom pokazao koliko je važan događaj za sve Srbe u Australiji i koliko znači za zajedništvo, slogu i širenje i jačanje bratskih odnosa – istakao je Branislav Maksimović, predsednik Dajanela Belih orlova.

Koliko je sve bilo organizovano na vrhunskom nivou i kakvo su gostoprimstvo pružili svim gostima, najbolje svedoče poruke zahvalnosti koje su putem društvenih mreža uputili svi klubovi učesnici – Springvejl Beli orlovi, Sinđelić, Srbija, Drina, Sveti Đorđe, Beograd Adelajd, Bonirig Beli orlovi, Beograd Sidnej, Beli orlovi iz Kanbere…

Karađorđev kup se naredne godine ponovo seli u Melburn, a domaćin 36. izdanja biće ovogodišnji šampion Srbija. Sve već miriše na novi sportski spektakl u režiji srpske zajednice i za sve klubove je odbrojavanje do narednog bratskog okupljanja već počelo.

Finalisti – Prvi tim Svetog Đorđa iz Brizbejna
Fudbalerke Dajanele s peharom
Narodno veselje za kraj nezaboravnog vikenda
Deo gledalaca uoči početka finalnog meča
Vesela družina Belih orlova iz Kanbere
Folklorno društvo Srbija iz Perta je nastupilo uoči finalne utakmice
Teodora Vučković je otpevala himnu “Bože pravde”

REZULTATI ZAVRŠNE FAZE KUPA

Četvrtfinale:

Dajanela Beli orlovi – Springvejl Beli orlovi 1:1 (penalima 4:2)

Sveti Đorđe (prvi tim) – Vestgejt Sinđelić 2:0

Madington Tesla – Beograd Sidnej 0:2

Melburn Srbija – Sveti Đorđe (drugi tim) 3:0

Polufinale:

Melburn Srbija – Beograd Sidnej 3:0

Sveti Đorđe (prvi tim) – Dajanela Beli orlovi 3:0

Finale:

Melburn Srbija – Sveti Đorđe 1:0

Ninković prvi strelac

Tradicionalno su dodeljena i priznanja najboljim pojedincima u obe konkurencije. Kod muškaraca, za najboljeg igrača turnira proglašen je Rajan Bouven iz Melburn Srbije, dok je prvi strelac bio njegov saigrač Luka Ninković sa sedam golova. Za golmana turnira izabran je Ešton Bronsal iz Svetog Đorđa.

Kod fudbalerki, sva priznanja su otišla u ruke igračica Dajanele: Zvanje najbolje ponela Mekenzi Rastater, golgeter turnira je Dejzi Snouden, a najbolji golman Kejti Pol.

Zlatnu kopačku Luki Ninkoviću uručio je sportski direktor Dajanele Milan Vulin

Zahvalnost domaćina

Organizatori iz Dajanela Belih orlova izrazili su posebnu zahvalnost „armiji“ volontera.

– Više od 150 sjajnih volontera radilo je na pripremi danima uoči Karađorđevog kupa, kao i tokom tri dana ovog događaja. Bez njih sve ovo ne bi bilo moguće. Takođe, želim da se u ime kluba zahvalim na saradnji i pomoći svim srpskim parohijama iz Perta, Srpskom centru Zapadne Australije, FK Western Border Krajina, FK Krajina iz Melburna za donaciju od 5.000 dolara, kao i muzičarima Emilu Boti i bendu, i naravno našoj Teodori Vučković koja je otpevala Himnu „Bože pravde“ na otvaranju turnira i „Veseli se srpski rode“ uoči finala – istakao je predsednik Dajanele Branislav Maksimović.

Detalj sa finalne utakmice Melburn Srbija – Sveti Đorđe

Čutura i rakija za premijera

Otvaranju Karađorđevog kupa prisustvovale su i mnogobrojne zvanice iz političkog života Perta i Zapadne Australije. Veliku čast srpskoj zajednici svojim dolaskom ukazao je premijer ove države Rodžer Kuk, kojem su domaćini uručili lep poklon – drvenu čuturu sa grbom Belih orlova.

– Pošto je pre roštilja premijer probao kajsijevaču i dunju, u čuturi smo mu poklonili litar vrhunske rakije od kruške – s osmehom kaže Bane Maksimović.

Na slici su sveštenici Goran Jovčić i Saša Stojanović, odbornik Damien Đaduči, gradonačelnik Mark Irvin, članica parlamenta Klara Andrić, ministarka zdravlja Ember Džejd Sanderson,  sekretar Dajanele Damir Petrović, premijer Zapadne Australije Rodžer Kuk, član uprave Dajanele Strahinja Banović, Teodora Vučković i predsednik Dajanele Branislav Maksimović.

Humanitarna pomoć

Pored sportskog i zabavnog, Karađorđev kup je imao i humanitarni karakter. Domaćini su u saradnji sa crkvom Sveti Sava iz Perta prikupljali pomoć za najugroženije u otadžbini. Sredstva će biti upućena Domu za decu ometenu u razvoju pri manastiru Sveta Petka u selu Izvor, kao i porodicama sa petoro i više dece na Kosovu i Metohiji, koja primaju pomoć kroz program „Devet Jugovića“ koji vodi Eparhija raško-prizrenska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here