Lična arhiva
DIPLOMA: Aleksandar Nikolić sa jednom od polaznica

Austrijska obrazovna ustanova Bfi je u Beču održala Info dan na kojem su predstavljeni novi kursevi za Rome koji žele da budu “samostalni trgovci u maloprodaji”.

– Održali smo Info dan sa predstavnikom lanca Špar. Naši polaznici su imali priliku i da se direktno predstave firmi i tako i za vreme školovanja dobiju mogućnost prakse kao i zaposlenja – kaže Aleksandar Nikolić koji pomaže polaznicima na maternjem jeziku.

Prema njegovim rečima polaznici kursa imaju mogućnost zaposlenja kroz veliki broj kontakata koje Bfi ima sa kompanijama kao što su Špar, C&A, Renje Billa, Dens Bio Markt i mnoge druge. Inače, kurs je namenjen Romima koji žele da steknu kvalifikaciju “trgovac u maloj prodaji” (Einzelhandelskaufmann / Einzelhandelskauffrau).

Svi koji žele da pohađaju kurs moraju biti radno sposobni u starosti od 18 godina do 50 plus i stariji, kao i da su trenutno nezaposleni.

Novi modul je već krenuo, ali još ima mesta za zainteresovane. Kurs je namenjen osobama koje su imale iskustvo u trgovini i sada mogu da steknu dodatno znanje o trgovini, o prodaji u prodavnici ili trgovinskoj kompaniji.

Po završetku trećeg modula polaznici završavaju zanat, i sa tom diplomom stiču mogućnost da rade kao trgovci u maloprodaji, i to ne samo u Austriji, već celoj Evropi.

Zahvaljujući saradnji sa Servisom za zapošljavanje AMS polaznici dobijaju podršku, to jest finansijska sredstva, čak iako nisu radili 11 meseci ili više u Austriji. Trener u projektu je Aleksandar Nikolić, koji kao Rom može na maternjem jeziku da pomogne u obuci i time olakša sticanje znanja. Kroz kurs polaznici mogu i bolje da nauče nemački jezik, kao i sve veštine potrebne za novi posao.

Ko završi kurs ima mogućnost zaposlenja

Tokom obuke uče ekonomske osnove, prodaju, prezentaciju robe, vođenje finansija, izdavanje računa i digitalnu prodaju.

– Kvalifikacija/diploma za šegrtovanje takođe može da posluži za dodatno usavršavanje ili rad u javnoj službi – ukazuje Nikolić.

Ko želi dodatne informacije može se javiti Nikoliću na telefon +43(0)699 168 62 219.

Projekat finansira Ministarstvo za rad i privredu Austrije, a sprovodi se u saradnji sa Servisom za zapošljavanje AMS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here