Printscreen/Facebook
NEZAPAMĆEN ZLOČIN: Mala Danka Ilić

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv Dejana Dragijevića (50) iz sela Zlot i Srđana Jankovića (50) iz sela Luka, osumnjičenih za ubistvo devojčice Danke Ilić (2) i krivično delo teško ubistvo.

Optužnicom je obuhvaćen i Radoslav Dragijević, otac Dejana Dragijevića, zbog sumnje da je počinio krivična dela pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela i neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca. Tužilaštvo je u optužnici predložilo da sud obojicu osudi na kazne doživotnog zatvora.

Radoslav Dragijević se sumnjiči da je sinu pomogao da premesti telo devojčice. Dejanov rođeni brat Dalibor Dragijević preminuo je 7. aprila u prostorijama Policijske uprave u Boru tokom zadržavanja.

Dete udavljeno?

Tužilaštvo je predložilo da sud Srđanu Jankoviću i Dejanu Dragijeviću produži pritvor, dok se Radoslav brani sa slobode.

Njih dvojica su 26. marta u Banjskom polju kod Bora, kako se sumnja, automobilom JKP Vodovod, gde su bili zaposleni, udarili devojčicu i stavili telo u vozilo, a potom bacili na deponiju, odakle su ga kasnije premestili. Telo devojčice još nije pronađeno.

Prema optužnici, njih dvojica su se vraćali sa radnog zadatka, službenim vozilom Vodovoda za čijim je volanom bio Janković, dok je Dejan Dragijević bio na mestu suvozača. Devojčicu su udarili automobilom, pala je sa desne strane vozila. Dogovorili su se da uklone telo da ne bi bili uhapšeni zbog krivičnog dela. Dragijević je izašao iz automobila, uzeo dete i stavio u prtljažnik. Kada je video da je devojčica živa, navodno ju je ugušio rukama, a Janković je pazio da neko ne naiđe.

Tada su se dogovorili da telo ostave na divljoj deponiji na Starobanjskom putu ka Boru.

Telo nije nađeno

Telo devojčice nije nađeno, pa se optužnica zasniva na iskazima svedoka i snimcima sa nadzornih kamera koji su ukazali na to da su dvojica okrivljenih bili na mestu gde je devojčica poslednji put viđena. Dokazi su i GPS uređaj službenog vozila i snimci sa nadzornih kamera.

Ovaj slučaj podigao je celu Srbiju i šire na noge. Podsetimo, majka je 26. marta oko 14 sati prijavila nestanak deteta koje je sa njom i bratom boravilo u vikendici, a već desetak minuta kasnije stigla je policija. Stotine pripadnika MUP-a, ali i brojni građani tragali su danima za devojčicom, a osim detaljnog pregleda kuća osumnjičenih, pretraživan je svaki objekat, kuće, tuneli koji vode od imanja gde je Danka nestala do Borskog jezera i rudnika, čak i samo jezero.

Korišćeni su dronovi, kamere, helikopteri, specijalni psi, a među njima i čuveni Zigi, koji se proslavio u Turskoj po izvlačenju ljudi ispod ruševina. Saslušano je mnogo ljudi, ali telo devojčice nije pronađeno.

Priznao, pa porekao

Dragijević je priznao delo, a Janković je priznao da je vozio službenog fijat pandu i njim oborio devojčicu. Njihove priče su se poklopile, a Dragijević je priznao i da je posle udarca uneo dete u auto i zadavio ga. Međutim, 48 sati kasnije Janković je odlučio da iskoristi zakonsko pravo i branio se ćutanjem. Dragijević je i Tužilaštvu priznao zločin, dok je Janković tražio da iznese odbranu i tada je porekao sve.

Istraga i u Beču

Za Dankom je tragala i austrijska policija pošto je srpski državljanin koji živi u Beču prijavio srpskim vlastima da je na tramvajskoj stanici Šotenring primetio malo dete u pratnji dve odrasle žene. Međutim, nakon istrage je saopšteno da se veza između osoba sa devojčicom prikazanih na objavljenim fotografijama i nestale Danke iz Bora može jasno i bez ikakve sumnje isključiti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here