EPA/Dumitru Doru
Peter Sijarto

Ako se Kijevu dozvoli da izvodi napade na rusku teritoriju oružjem dugog dometa, globalna bezbednost će biti izuzetno ugrožena, kao i zemlje u susedstvu Ukrajine, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

– Ako Ukrajina dobije dozvolu da izvodi napade na ciljeve u dubini ruske teritorije oružjem koje je dobila sa Zapada, to bi povuklo za sobom izuzetno opasan rizik od eskalacije. Lako bi se moglo desiti da se rat proširi dalje po Ukrajini i tada će se u opasnosti naći, pre svega, susedne zemlje – ocenio je Sijarto.

Po njegovim rečima, bilo bi izuzetno opasno ako bi Ukrajinci upotrebili zapadno oružje za napade na Rusiju – kako sa mađarske tačke gledišta, tako i sa stanovišta globalne bezbednosti.

Sijarto je napomenuo da Kijev još nije dobio dozvolu da gađa rusku teritoriju oružjem dugog dometa zahvaljujući tome što među zapadni liderima ima „nekoliko razumnih ljudi“.

– Među zapadnim saveznicima još uvek postoje jedan, dva razumna glasa koji su u stanju da trezveno rasuđuju. Zahvaljujući tome još uvek nije data dozvola za izvođenje napada dalekometnim oružjem u dubinu ruske teritorije. Iskreno se nadamo da tu crvenu liniju niko neće preći – rekao je Sijarto za televiziju M1.

On je konstatovao da se sukob ne može razrešiti na bojnom polju i da treba da se završi pregovorima. Takođe je napomenuo da se velika većina članica UN, za razliku od EU, zalaže za mirno rešavanje ukrajinskog sukoba.

– Mi spadamo u većinu. To nije EU, nije transatlantska zajednica, ovde je ogromna većina pristalica mira. Velika većina članica UN zalaže se za mirovne pregovore i što skorije okončanje vojnih dejstava i mi smo deo te svetske većine – kazao je Sijarto.

Prethodno, ruski predsednik Vladimir Putin je saopštio da će upotreba zapadnog oružja dugog dometa protiv Rusije značiti direktno učešće zemalja NATO-a u konfliktu u Ukrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here