Specijalna bolnica za rehabilitaciju
Rad u dve smene: Dečje odeljenje osnovano 1989. kao prvo takve vrste u bivšoj Jugoslaviji

Svečanom akademijom u Kur salonu u Banji Koviljači Specijalna bolnica za rehabilitaciju obeležila je 35 godina postojanja Dečjeg odeljenja u okviru ove renomirane zdravstvene ustanove. Tim povodom ozvaničen je i završetak kompletne rekonstrukcije dečjeg terapijskog bazena čime je kvalitet usluga dodatno unapređen.

Prema rečima direktora bolnice prim. dr Aleksandra Jokića, rekonstrukcija bazena koštala je oko 100 miliona dinara od čega je Ministarstvo zdravlja odvojilo 87, a ustanova 13 miliona. Osim bazena rekonstruisane su tehničke prostorije, pumpe, klimitizacija, grejanje, automatika, kabine za presvlačenje i ostalo, a uskoro stiže i dodatna oprema.

– Otvaranjem rekonstruisanog bazena 45 godina posle izgradnje, koji se minulih 35 godina koristi za terapije dece, podigli smo nivo naših usluga. Stvorili bolje uslove za najmlađe pacijente i njihove roditelje, ali i naše fizioterapeute i doktore koji rade sa mališanima – rekao je Jokić i podsetio da su uz pomoć Ministarstva zdravlja i sopstvenim sredstvima 2016. uspeli da rekonstruišu sve sobe na Dečjem odeljenju, a potom i sve terapijske prostorije tako da je ostao samo terapijski bazen koji je sada završen.

Najmlađi pacijenti u Banji Koviljači danas imaju najbolje uslove koji se mogu porediti sa uslovima za goste u velnes-centru Kovilje, ocenio je dr Jokić.

Prema rečima dr Božane Marković, načelnice Dečjeg odeljenja, na ovom odeljenju godišnje se leči oko 2.200 pacijenata ambulantno i stacionarno, a za 35 godina lečeno je više od 77.000 dečaka i devojčica.

– Imamo oko stotinu postelja, sve su deca ovde preko RFZO, mada se dešava da dođu o ličnom trošku, ali ređe – kaže Markovićeva i ističe da se na odeljenju od 2017. radi u dve smene.

Leče razna stanja kao što su deformiteti i stanja posle povreda kičmenog stuba, ruku i nogu, lakši oblik cerebralne paralize, reumatološka i neuromišićna oboljenja, i imaju odlične rezultate, kaže načelnica.

– Dečje odeljenje ima najbolje uslove, najlepše je u bolnici i u njega se najviše se ulaže. Deca su nam izuzetno važna i mnogo ulažemo u rehabilitaciju – rekla je ona.

Dečje, kao posebno odeljenje osnovano je 1989. kao prvo takve vrste u bivšoj Jugoslaviji, a smešteno je u vili Hercegovina.

Ugovor sa Austrijom

Kako je Jokić najavio, bolnica kreće u internacionalizaciju poslovanja, ima ugovor sa austrijskim penzionim osiguranjem i u oktobru kreće edukacija zaposlenih.

– Početkom godine smo sa kolegama iz Rumunije potpisali sporazum i u novembru će njihovi lekari iz sanatorijuma, koji radi 125 godina, posetiti naše Dečje odeljenje. Planiramo nabavku najmodernije opreme i hoćemo da se merimo sa najboljim centrima u najrazvijenijim zemljama Evrope – kazao je dr Jokić.

Goran Stamenković i Aleksandar Jokić

Primer nove Srbije

Svečanosti je prisustvovao dr Goran Stamenković, savetnik u Ministarstvu zdravlja, koji je rekao da će obnovom bazena pacijenti dobiti još bolje uslove za kompletne terapijske procedure.

– Specijalna bolnica je uspela da visoko podigne lestvicu za ostale banje i specijalne bolnice u Srbiji. Sve to daje posebnu obavezu i državi i ministarstvu da prati ovako nešto. Ovo je primer nove Srbije i posebne ere u razvoju Srbije – kazao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here