Đuro Milić
Marko Čadež

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež razgovarao je u Njujorku na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa ministrom spoljnih poslova Kazahstana, Muratom Nurtleuom o jačanju privredne saradnje, podršci u organizaciji EKSPOa, organizaciji poslovnog foruma, investicijama, zajedničkim ulaganjima i izvoznim poslovima.

“Razgovarali  smo o održavanju izložbe EKSPO2027, imajući u vidu da je manji EKSPO bio održan u Astani, ali i o plasmanu naših lekova i proizvoda  farmaceutske industrije na tržište Kazahstana gde ćemo dobiti podršku za registraciju lekova koja je preduslov za poslovanje, naših kompanija”, rekao je predsednik PKS. On je dodao da je tema razgovora bilo i planiranje Transkaspijskog koridora koji je važan za  Srbiju i naše kompanije u sektoru logistike i transporta, kao i  saradnja u oblasti proizvodnje dečije hrane. Podsetio je  da je početkom meseca u  PKS održan sastanak sa zamenikom ministra trgovine Kazahstana, da je ovo nastavak saradnje, kao i da će Privredna komora Srbije organizovati veliki poslovni forum prilikom posete predsednika Kazahstana Srbiji, a koji će se održati do kraja ove godine.

Predsednik PKS razgovarao je i sa ministarkom za međunarodnu saradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rimom al Hašimi o podršci organizaciji EKSPOa.

” Gospođa Hašimi je bila glavni direktor za EKSPO u Dubaiju i spremna je da pruži podršku u organizaciji EKSPOa. Njihova delegacija je upravo u Beogradu i u toku su razgovori na koji način mogu da nam pomognu”, rekao je Čadež i dodao da je delegacija PKS u komunikaciji sa privredom i kompanijama kako bi na pravi način zastupali interese privrede. On se  zahvalio predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću i ministru spoljnih poslova, Marku Đuriću na mogućnosti učešća i zastupanja interesa privrede u širim okvirima.

“Nije čest slučaj da privredna delegacije jedne zemlje dobije priliku da bude deo državne delegacije i da učestvuje na sastancima  u  Ujedinjenim nacijama u okviru Generalne skupštine i zato smo zahvalni predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću i ministru spoljnih poslova, Marku Đuriću što omogućavaju da iskoristimo politički okvir dobrih odnosa sa brojnim zemljama. Na nama je da taj okvir ispunimo dobrim privrednim odnosima, novim poslovima i novim ugovorima” rekao je Čadež.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here