PrintScreen TV Kurir
Miloš Vučević

Premijer Miloš Vučević izjavio je da bi obavezno služenje vojnog roka moglo da počne već u septembru 2025. godine, odnosno da bi prva klasa vojnika mogla da bude pozvana sledeće jeseni. Vučević kaže da će Zakoni o vojsci i o vojnom osiguranju biti izmenjeni do marta 2025.

Vučević, koji je kao izaslanik predsednika Srbije prisustvovao Povlenskom saboru i otkrivanju spomenika ocu Justinu, u izjavi novinarima je kazao da sad nije samo pitanje izmene zakona i administrativnih tehničkih mera, već i da sledi priprema kasarni, logistike, kao i medicinskih centara u kojima će se vrštiti pregledi regruta.

– Onda da pripremimo ceo proces i obuke koje će biti izazovne za naše oficire i podoficire, a oni će u 75 dana izvršiti osnovnu vojničku obuku za novu vojsku, naše nove regrute – objasnio je on.

Prema rečima premijera, država će gledati da angažuje i posebne profile koji bi mogli dodatno doprineti.

– Na primer, angažovaćemo nekog ko završava elektrotehnički ili mašinski fakultet ili školu, da ih uključimo u Vojnotehnički institut, odnosno u specijalizovane službe Vojske Srbije – rekao je Vučević.

Govoreći o civilnom služenju vojnog roka, premijer kaže da nije zagovornik toga, ali ako to bude ostao kao oblik izjašnjavanja regruta, onda bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude u dužem vremenskom periodu nego što je redovno služenje vojnog roka.

– Mislim da nije dobro da omogućimo da oni koji se opredele za to služe vojsku u obdaništima ili gerontološkim centrima. Imate sasvim dovoljno posla i u kasarni, ne morate nositi uniformu ili da idete na te vojne aktivnosti, ali možete da pomognete momcima koji su obuli čizme, obukli uniformu i nose pušku – rekao je Vučević.

Dodao je i da će država videti da omogući polaganje vozačkih dozvola za B, C i E kategoriju, kako budući regruti ta polaganja ne bi morali da plaćaju u civilnom životu.

Vlada Srbije je u petak, na sednici na kojoj je bio predsednik Aleksandar Vučić, usvojila Zaključak o obrazovanju Radne grupe za razmatranje aktivnosti i mera u cilju aktiviranja obaveze služenja vojnog roka. Time su počele sve potrebne radnje sa ciljem omogućavanja uvođenja obaveznog vojnog roka. U vojsku će moći i žene, ali dobrovoljno.

U uniformi do tridesete

Miloš Vučević kaže da će obavezni vojni rok biti za muškarce do 30 godina, a da je cilj da na godišnjem nivou bude 20.000 regruta u kasarnama Vojske Srbije.

– Radimo užurbano na vraćanju nekadašnjih garnizonskih centara, koje smo, nažalost, gubili ili ukidali. Svi mladi regruti će biti na vreme obaveštavani, javnost će biti obaveštena – kazao je premijer i dodao da od Zaječara prema Nišu nemamo vojsku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here