D. Nikolić
Povelja o bratimljenju Svilajnca i Dransija: Pjer Košer, Od Lagard i Predrag Milanović

Opštine Svilajnac i Dransi, u predgrađu Pariza, potpisale su sporazum o bratimljenju. U toj francuskoj opštini živi i radi oko 9.000 Srba, među kojima je veliki broj Svilajnčana, a inicijator ovog čina je Kulturno-umetničko društvo Biseri koje u Francuskoj promoviše srpsku kulturu. Potpisivanju su prisustvovali jedan od pokretača bratimljenja, počasni predsednik Bisera Saša Milojković, sadašnji predsednik Goran Jablanović i Marina Nikodijević, odbornica u Dransiju.

Od Lagard, gradonačelnica opštine Dransi, izrazila je zadovoljstvo što su se “napokon pobratimili”, jer to meštani Dransija čekaju odavno. Njen grad je, kaže, domaćin mnogim građanima koji potiču iz Svilajnca.

Dokaz prijateljstva

– Prvo su to bili ljudi na privremenom radu, a 60-ih i 70-ih su iz Jugoslavije otišli u Francusku. Ti radnici, kojima Dransi toliko duguje, učestvovali su u posleratnoj rekonstrukciji, a kasnije u ekonomskom razvoju. Danas su u ovom multikulturalnom gradu, blizu Pariza sa 72.000 stanovnika, žive njihova deca i unuci, čije je srce toliko veliko da Srbiju vole koliko i Francusku. Njima je srce tamo, a telo ovde – rekla je Lagardova i dodala da je bratimljenje najveći dokaz prijateljstva, najlepše obećanje koje dva grada mogu da daju jedan drugom.

Ukazala je i da je taj čin prirodna stvar, jer su i Dransi i Svilajnac preživeli nemačku okupaciju i strahote Drugog svetskog rata.

Amabasador Francuske u Srbiji Pjer Košer pobratimstvo vidi kao kontinuitet odličnih veza dve zemlje i onoga što je učinio predsednik Emanuel Makron, a čime se odražava spremnost da se učvrste partnerstva u svim oblastima. Te veze se, ističe on, najbolje ilustruju kroz posete predsednika Vučića i Makrona i govore o poverenju kroz koje Francuska želi da pomogne Srbiji na bržem putu ka EU.

– Odnosi dve zemlje se odražavaju kroz partnerstva koja se prave sa ciljevima za zajedničku evropsku budućnost – kazao je Košer.

Primer drugima

Dva grada imaju puno aduta da budu pioniri u obnovi bratimljenja. Istakao je da se prva zajednička tačka Srbije i Francuske odnosi na bolne trenutke proživljene tokom Prvog svetskog rata, kada je Dransi bio pozadinska baza francuske vojske, a Svilajnac je oslobodila ista ta vojska, a da su porodični odnosi druga zajednička tačka.

– Srećan sam što su deca i unuci onih koji su otišli na privremeni rad članovi delegacije u Svilajncu, čime se pokazuje njihova duboka integracija u francusko društvo – istakao je ambasador Košer.

Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac, smatra da je ovo prilika da se vrata saradnje, otvorena više od 70 godina, unaprede i prošire. On bratimljene doživljava kao veliki dan za Svilajnac, Srbiju i Francusku.

– Dogovorili smo se pre sastanka Vučića i Makrona, pa je Svilajnac prethodnica dobrih odnosa, koji će se razvijati u budućnosti. Francuska nije samo prijateljska zemlja, a Dransi nije samo grad brat, već mesto gde žive već treća i četvrta generacija Svilajnčana – kazao je i dodao da će dve opštine biti dobar primer ostalim.

Zajednička nit

Gradonačelnici Lagardova i Milanović u Parku evropskog prijateljstva zasadili su drvo kao simbol bratstva. U Centru za kulturu je otvorena izložba fotografija Zajednička nit – francusko-resavsko prijateljstvo, Olivere Mijailović, koja je rekla da je ova postavka omaž prijateljstvu Resavaca i Francuza.

– U oslabađanju Svilajnca u Prvom svetskom ratu veliku ulogu imala je francuska vojska. U sećanju je ostao ulazak oslobodilaca na čelu sa generalom Šarlom Tranijem, na konju, ispred njegove i srpske vojske. U znak zahvalnosti uručena mu je zastava ručni rad simbol neraskidivog prijateljstva dva naroda. Replika zastave je deo izložbe – kazala je ona.

Stub odnosa

Od Lagard kaže da Biseri, osnovani 1976. prenose srpsku kulturu. To čini igrom, pesmama i tradicionalnom nošnjom iz više srpskih regiona.

– Oni to čine i tako što pokazuju umeće življenja, koje odlikuju srpski jezik i kulinarski specijaliteti. Prvenstvo mislim na prase na ražnju, koje svake godine okrećemo za Dan grada i na gibanicu, koju obožavam. Zato će Udruženje Biseri biti jedno od stubova bratstva – ocenila je gradonačelnica.