Tanjug/AP
Džo Bajden

Više od 130 predsednika, premijera i monarha govoriće zajedno sa desetinama ministara na dvodnevnom Samitu o budućnosti u Njujorku, u okviru 79. sednice Generalne skupštine UN.

Očekuje se da će jedna od glavnih tema biti ratovi u Gazi, Ukrajini i Sudanu i sve veća mogućnost eskalacije rata na Bliskom istoku.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš prošle nedelje je rekao za Rojters da rešenje ratova u Gazi i Ukrajini trenutno nije ni na vidiku.

Značajan trenutak na otvaranju skupštinskog sastanka biće poslednje veliko pojavljivanje predsednika SAD Džoa Bajdena zbog kraja njegovog predsedničkog mandata.

Kako bi odgovorili na mnoge globalne izazove, Linda Tomas-Grinfild, ambasadorka SAD u UN je rekla da će fokus Sjedinjenih Država na sastancima biti okončanje “pošasti rata”, jer dve milijarde ljudi živi u područjima pogođenim sukobima.

Palestinski predsednik Mahmud Abas trebalo bi da govori u četvrtak ujutro, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu u četvrtak popodne.

Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine, govoriće dva puta – u utorak na sastanku na visokom nivou Saveta bezbjednosti UN, koji su sazvale SAD, Francuska, Japan, Malta, Južna Koreja i Velika Britanija, a Generalnoj skupštini će se obratiti u sredu ujutro.

Francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Kir Starmer biće u UN zajedno sa Bajdenom, ali ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping šalju svoje ministre spoljnih poslova. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov trebalo bi da govori na Generalnoj skupštini 28. septembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here