Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Evropska unija donela je 2011. godine zakon po kom sva vozila na prednjoj strani moraju da imaju ugrađena dnevna svetla, koja su stalno uključena.

Obično su to svetla sa LED diodama, a kod nekih jeftinijih automobila tu ulogu preuzimaju i svetla za maglu.

Međutim, osim važne uloge u bezbednosti, ova svetla kriju i jednu opasnost – mnogi automobili, kada su ona uključena, nemaju nikakvo osvetljenje pozadi.

U trenucima kad je vidljivost po danu često smanjena, kao i u tunelima, ako ne uključite glavna svetla, to može biti poprilično opasno. Naravno, najviše za vozače iza takvog automobila, koji će ga često mnogo kasnije uočiti.

U istraživanju koje je proveo britanski Kraljevski autoklub, čak 62% vozača priznalo je da je u uslovima smanjene vidljivosti na putu (magla, kiša, sumrak itd) primetilo automobile koji su imali uključena samo prednja dnevna svetla.

Svetla pozadi nisu bila uključena, jer mnogi automobili nemaju tu opciju sa dnevnim svetlima.

Ako imate opciju dnevnih svetala u automobilima, proverite da li su uključena i sa zadnje strane. Ako nisu, onda kada je slabija vidljivost na putu, obavezno uključite glavna svetla (uključuju se i zadnje lampe).

Mnogi novi automobili imaju i opciju automatskog uključivanja glavnih svetala, pa samo proverite da li su uključena. Tako ćete vaš automobil učiniti mnogo vidljivijim i vozačima iza vas, pogotovo u vreme kada su česte magle i kada je vidljivost smanjena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here