pixabay.com
PVO sistem "Patriot"

Oružane snage Ukrajine praktično nemaju municiju za sisteme PVO „patriot“ i „iris T“, tako da više ne mogu da se suprotstavljaju vazdušnim napadima ruskih trupa, smatra britanski stručnjak Aleksandar Merkuris.

– Duž cele linije fronta primećuju se napadi na taktičke položaje ukrajinske vojske primenom ruskih raketa i bespilotnih letelica. Nema nikakvih naznaka da ukrajinske oružane snage imaju bilo kakvu organizovanu protivvazdušnu odbranu. Pitam se šta se desilo sa svim raketama ‘patriot’ i ‘iris T’? Očigledno ih nema – rekao je Merkuris na svom kanalu na Jutjubu.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku zapadni PVO sistemi isporučeni Oružanim snagama Ukrajine ili praktično ne postoje ili su u ozbiljnom nedostatku.

– Dakle, ili je Ukrajini ponestalo raketa ‘patriot’ i ‘iris T’ i sve rezerve su uništene, ili ih je toliko malo da su sada ukrajinske Oružane snage prinuđene da ih štede kako bi se pripremile za ko zna šta – zaključio je analitičar.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavlja „igranje vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, uključujući ne samo isporučivanjem oružja, već i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. U Kremlju su izjavili da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here