pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako je Singapur sada na na vrhu liste, mnogi vlasnici evropskih pasoša imaju impresivnu slobodu kretanja.

Tako se u top 20 najmoćnijih svetskih pasoša nalaze pretežno evropske zemlje.

Singapur se popeo na vrh liste najjačih pasoša na svetu, zbacivši tako Španiju sa prvog mesta.

Uprkos tom udarcu za zemlju, evropske nacije, uključujući Španiju koja je sada pala na drugo mesto, čine ostatak prvih pet mesta najjačih pasoša na svetu.

“VisaGuide World” obavlja rangiranje koje se smatra jednim od najpouzdanijih u industriji putovanja, zajedno sa Henlei pasoškim indeksom.

Kompanija procenjuje pasoše 199 zemalja i teritorija na globalnom nivou i svoje rezultate zasniva na faktorima uključujući pristup bez viza, eVize i globalnu mobilnost. Zatim koristi sopstvenu ocenu značajnosti odredišta (DSS) da bi dodelila jedinstvenu vrednost svakom pasošu, iako se DSS ne otkriva u rangiranju.

Sa ovim sistemom, otkriveno je da je singapurski pasoš zvanično najjači pasoš na celom svetu, sa ocenom 91,27 od mogućih 100.

Španija je na drugom mestu, sa ocenom 90,60. Nju tesno prati Francuska, čiji je rezultat 90,53.

Slede italijanski i mađarski pasoš, koji imaju ocene 90,31 odnosno 90,28.

To je dobra vest za Evropu u celini sa samo još jednom zemljom koja nije na kontinentu, Japanom, u prvih 20.

Naime, Japan zauzima 15. mesto i na istoj je poziciji kao i prošle godine.

Nemačka, Austrija, Holandija, Švajcarska i Austrija zaokružuju prvih 10.

Kako se rangiraju pasoši?

“VisaGuide.World” ispituje broj destinacija kojima vlasnici pasoša mogu pristupiti bez vize, a podaci se objavljuju četiri puta godišnje.

Henli, koji se smatra autoritetom, ima sličan pristup, ali tek treba da objavi svoju rang listu za ovaj kvartal.

“VisaGuide.World” uzima u obzir druge faktore, kreirajući svoj DSS za svaku destinaciju putovanja.

Na taj rezultat utiče vrsta politike ulaska koju svaka zemlja primenjuje. To obuhvata ulazak bez vize, elektronsko odobrenje putovanja (ETA), vizu po dolasku, vize koje je odobrila ambasada e-Visa, putovanja bez pasoša ili zabranjen ulazak.

To znači da bi sledeće rangiranje moglo izgledati veoma drugačije jer zemlje Šengena uvode sistem ulaska/izlaska (EES) i ETIAS ukidanje viza za neke zemlje koje nisu članice EU, a Velika Britanija uvodi svoj ETA.

DSS takođe dodeljuje bodove za BDP zemlje, globalnu moć i razvoj turizma.

Ipak, ne smatraju se svi njegovi kriterijumi jednakim. Bezvizni pristup zemlji sa visokim DSS donosi pasošu više bodova u indeksu nego ulazak u zemlju sa niskim rezultatom.

Činjenica da “VisaGuide.World” ne navodi DSS svake zemlje znači da i drugi faktori mogu uticati na ishod indeksa.

Zašto je Španija pala na drugo mesto na rang listi?

Na poslednjem rangiranju, vlasnici španskih pasoša mogli su da putuju bez viza u 160 zemalja i teritorija. U septembarskim rezultatima, taj broj je pao na samo 107.

S druge strane, vlasnici singapurskih pasoša ranije su mogli da posete 164 mesta bez vize, ali danas to važi samo za 160.

Iako rangiranje ne kaže eksplicitno zašto je tako, to je brojka koja se redovno menja zbog promene diplomatskih veza, uzajamne politike viza i političke i ekonomske stabilnosti zemalja i teritorija na globalnom nivou.

Međutim, Španija i sve evropske zemlje koje su u prvih 20 imaju korist koju Singapur nema.

Nosioci pasoša ovih nacija mogu da putuju u više od 30 zemalja bez korišćenja pasoša, zahvaljujući postojanju Evropske unije i šengenske zone.

Za ove građane je moguće putovanje samo sa ličnom kartom, što olakšava slobodu kretanja.

Imajući to na umu, možda pad sa prvog mesta na ovoj rang listi ipak neće učiniti previše španskih građana nesrećnim, piše Eupravozato.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here