pixabay.com

Mnogi su počeli da spremaju zimnicu i planiraju i kupovinu kupusa za kiseljenje. Ali kako prepoznati glavicu kupusa koja nije tretirana potencijalno štetnim hemikalijama?

Kupovina povrća i voća za spremanje zimnice u ovom periodu sa sobom nosi jedan zdravstveni rizik, a to su povećane količine nitrata, prenosi N1 Zagreb.

Nitrati se dodaju voću i povrću kako bi što pre sazreli. Problem nastaje kada ova hemikalija prodre u namirnicu jer tada postaje opasna po zdravlje.

Kod mladog kupusa nitrati se najviše nakupljaju u korenu i površinskim listovima, a najmanje u sredini glavice.

Zato stručnjaci apeluju da se ne jede koren koji mnogi rado grickaju kada „izdube“ glavicu pre nego što je stave u bačvu i počnu kiseliti. Ako kuvate slatki kupus, svakako bacite spoljne listove jer verojatno sadrže nitrate.

Opasne količine nitrata

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, “siguran” unos nitrata je 5mg po kilogramu telesne težine dnevno.

Dakle, za osobu koja ima 60 kg neće biti problem ako hranom unese 300mg nitrata, što je otprilike oko 400g svežeg kupusa. Ako izvadite koren i skinete površinske listove količina nitrata po gramu kupusa se smanjuje.

Ipak, stručnjaci napominju da razloga za brigu nema, jer nije svaka glavica kupusa „tretirana hemijom“. Jednostavno treba biti oprezan s glavicama koje su hranjene organskim i mineralnim đubrivima kako bi brže rasle i bile krupnije.

Kako izabrati najbolji kupus?

Pri izboru kupusa morate obratiti pažnju na miris i izgled. Povrće bi trebalo da miriše baš na kupus.

Spoljni listovi povrća moraju da budu netaknuti, bez oštećenja, karakterističnog oblika i boje (bele, zelene ili ljubičaste). Spoljni listovi se ne smeju sušiti, a kod belih i ljubičastih sorti ti listovi treba da „blistaju“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here