EPA

Nemačka ekonomija doživela je neočekivani pad u drugom kvartalu ove godine, s malim rastom koji se očekuje do kraja 2024. godine.

Ekonomska očekivanja u Nemačkoj naglo su se smanjila ovog septembra, što je još jedan signal slabosti najveće evropske ekonomije.

Prema izveštaju koji je objavio “Volstrit Džurnal”, ZEW indeks ekonomskog raspoloženja, koji prati očekivanja analitičara za ekonomiju u narednih šest meseci, pao je za 15,6 poena na mesečnom nivou – na 3,6 u septembru, što je daleko niže od predviđanja koja su ukazivala na 15,5 poena.

Indeks je u pozitivnoj zoni od novembra 2023. godine, ali najnovije brojke ukazuju na podjednak broj optimističnih i pesimističnih analitičara kada je reč o nemačkoj ekonomiji.

– Nada u brzo poboljšanje ekonomske situacije očito bledi – rekao je Akim Vambah, predsednik Nemačkog centra za evropska istraživanja (ZEW).

Nemačka ekonomija doživela neočekivani pad

– ZEW indikator trenutnog stanja nemačke ekonomije je, takođe, pao, dostigavši skoro jednako loš nivo kao na početku pandemije u proleće 2020 – primetio je Robin Vinkler, glavni ekonomista za Nemačku u Dojče banku.

Indeks je pao na minus 84,5 poena sa minus 77,3 poena u prošlom mesecu, što je njegov najniži nivo od maja 2020. godine.

Ovo dolazi u svetlu kontinuiranog pada u glavnom industrijskom sektoru zemlje. Podaci ankete za avgust pokazali su pogoršanje poslovnog raspoloženja vlasnika kompanija u proizvodnom sektoru, uz nastavak pada poverenja potrošača.

Nestalo optimizma

– Optimizam koji smo videli u proleće je nestao, a čini se da je sumorna jesen na pomolu – primetio je Vinkler.

Pojačana ekonomska neizvesnost koči ulaganja, građevinski sektor muče veći troškovi finansiranja, a lična potrošnja nije povećana uprkos većim platama, navode ekonomski stručnjaci.

Pojavile su se i naznake pogoršanja stanja na tržištu rada, mada je broj zaposlenih u Nemačkoj i dalje visok.

Bundesbank, nemačka centralna banka, u najnovijem mesečnom izveštaju navodi da se “usporavanju aktivnosti u nemačkoj ekonomiji ne nazire kraj, ali da neće zapasti u duboku recesiju”.

“Nemačka ekonomija i dalje je u teškoj situaciji”, zaključuje Bundesbank.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here