Kosovo online
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na radnom ručku sa Ursulom fon der Lajen, kazao je da su sem jedne zemlje u regionu, sve ostale ispunile kriterijume u vezi Plana rasta kao i da Kosovo nije prihvatilo pravila Cefte te da je od sada princip funkcionisanja takav da jedan neće moći da zaustavi druge.

– Mislim da samo jedna zemlja nije ispunila sve kriterijume, a s druge strane jedan entitet nije hteo da prihvati pravila Cefte. Više jedan neće moći da ugrožava ostale, sviđa mi se taj princip – kazao je Vučić novinarima u Briselu.

Kako je naveo, danas je imao sastanak i sa komesarom za proširenje, koji će u novom mandatu Evropske komisije biti komesar za zdravstvo Oliverom Varheljijem.

Navodi da su razgovarali o onome što je do sada učinjeno i da mu je izražena zahvalnost za sve što je do sada učinio.

Kako sa Varheljijem, tako i na sastanku sa Fon der Lajen, kako je rekao Vučić, razgovarali su o planovima nove EK, čiji vremenski mandat ističe 2029, šta su strateške inicijative.

– Bez obzira na našu krivicu i tehnička kašnjenja u pojedinim stvarima, verujem da ćemo od 1. januara biti deo zajedničkog evropskog tržišta, o zelenim koridorima, prvi put suštinski razgovarali, uskoro ćemo razgovarati o tome i sa Mađarima i nadam se i sa Hrvatskom. To je za naše kamione od velikog značaja, ali i za evropske kompanije koje posluju u Srbiji – kazao je.

Dodaje da su se razgovari ticali strateški o EU, o onome što može da se očekuje u narednom periodu.

Najavio je da će uskoro Fon der Lajen biti u regionu, Beogradu, kao i da će se videti i u Njujorku.

– Imala je pozitivan stav o proširenju, ja imam veliko poštovanje prema njoj, verujem njoj, ali ne znam kako će to ozgledati na nekom drugom nivou. Naše je da se trudimo, borimo, ispunjavamo kriterijume, kriterijume iz Plana rasta smo ispunili, mislim da samo jedna zemlja iz regiona nije – kazao je Vučić.

Kaže da tranša za Srbiju iznosi 112 miliona evra.

– To nam je novac gotovo džabe. Ide nam u javni dug, ali to nije suštinski za nas, za nas su od suštinskog značaja reforme – kazao je Vučić dodajući da je za Srbiju opredeljeno u celoj agendi 1,578 milijardi, od čega će za 40 godina biti vraćeno 1,2 milijarde.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here