ATAImages
PONOSAN NA KORENE: Milan Vasić

Glumac Milan Vasić premijerno je u punoj sali MTS dvorane prikazao spot za novu pesmu “Metohijo, moja avlijo”, u kojoj je pretočio ljubav prema rodnom kraju, ali i tradiciji i izazvao emotivne reakcije i gromoglasan aplauz oduševljene publike.

Pesma “Metohijo, moja avlijo” je deo šire umetničke misije Vasića, kojom želi da očuva i ovekoveči duh ovih krajeva kroz umetnost. Treba istaći da se pored glumca u ekranizaciji ove numere pojavljuje i njegova koleginica Mirka Vasiljević.

– Srce mi je sada kao vasiona, gospodine ministre, vladiko, generale, dragi Arno, dragi Radoše Bajiću, drago mi je da ste sa nama danas. Počeo sam da radim jednu ljubavnu prizrensku pesmu, onda smo stali jer sam rekao da želim da napravimo pesmu o Metohiji i o Velikoj Hoči. Stalno se u raznim pesmama pominje Kosovo, ali retko kada Metohija – rekao je Vasić, koji se na promociji pojavio ponosan u narodnoj nošnji i dodao:

– Poslednjih godina sam često na Kosovu i Metohiji i obilazim celu Metohiju, družim se sa decom, usrećujem ja njih i oni mene. Zašto baš Velika Hoča? Po meni je to najsvetije mesto u Evropi. Obišao sam Srbiju uzduž i popreko, a nigde nisam video da jedno selo ili jedan grad ima devet crkava i četiri crkvišta i sva su iz perioda između 12. i 15. veka. Metohija je bolna tačka Kosova i Metohije, obilazim ljude tamo i znam kako žive i moja dužnost je bila da im posvetim pesmu, a ona se zove “Metohijo, moja avlijo”.

Pretpremijera spota i pesme bila je u Velikoj Hoči u Metohiji gde je Milan Vasić održao i koncert, pa je naveo da je “plakao kao dete od ovacija”, a da mu je “srce bilo kao vasiona”, kao i da se ovde neće zaustaviti, već da sprema nove projekte koji će uskoro ugledati svetlost dana. Umetnik je sve pozvao da posete Kosovo i Metohiju, a posebno Veliku Hoču kao “najsvetije mesto u Evropi”.

– Ljudi s Kosova i Metohije su takvi da postoji kultura, postoji vaspitanje, tamo ne postoji kao u Centralnoj Srbiji da roditelji idu da biju profesore ako im dete dobije četvorku, trojku ili dvojku. Pitomiji su dosta ljudi, ali i deca sa Metohije – istakao je Milan Vasić.

Mirka je divna žena

U spotu popularnog glumca pojavila se i njegova koleginica Mirka Vasiljević, a on je sada otkrio kako je odlučio da to bude baš ona:

Vasić je otkrio i kako je odlučio da se u spotu nađe Mirka Vasiljević.

– Hvala Mirki Vasiljević što je pristala da dođe na Kosovo i Metohiju, da dođe u Veliku Hoču i da tog dana snima. Mirka je jedna divna žena, čista, bez mrlje u karijeri, majka mnogo dece, divna supruga i prava drugarica, prosto ja tako gledam na Metohiju. Metohija je plodna zemlja, Mirka ima četvoro dece. Metohija je meni najlepša, Mirka je prelepa – kaže Vasić.