EPA/Andrej Čukić
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohiјe zaslužuje spomenik.

– Smatram da je mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije važna ličnost naše skorije istorije. To je čovek koji ima moje poštovanje. Smatram svakako da kao takav zaslužuje spomenik ali ne bih ulazio u detalje koji se tiču tehničkih stvari – rekao je Milatović.

On je gostujući sinoć na podgoričkoj Nova M tv, rekao da je mislio da je apsolutno prirodno da taj spomenik bude kao i svaki drugi u Crnoj Gori, napravljen u skladu sa zakonom.

– Ja sam siguran da će se nadležni organi postarati da to tako i bude ali mislim da brojni građani dele moje mišljenje – rekao je Milatović.

Nakon što je Ministarstvo kulture i medija najpre rešenjem odbilo zahtev Opštine Berane za podizanje spomen-obeležja mitropolitu Amfilohiju i oštrog reagovanja Eparhije budimljansko-nikšićke odluka MKM je povučena, a ministarka se izvinila građanima i Eparhiji SPC, zbog načinjenih propusta.

Ministarka Vujović je ranije danas uputila Vladi Crne Gore predlog za prethodno davanje saglasnosti Opštini Berane za postavljanje spomen-obeležja mitropolitu, a u obrazloženju je opširna biografija preminulog mitropolita Amfilohija.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je 30. oktobra 2020. godine i sahranjen je u kripti podgoričkog Hrama Hristovog Vaskrsenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here