Tanjug/AP
Vladimir Putin

Iako je Putin potpisao dekret kojim povećava broj aktivnih trupa za 180.000, čime je ukupan broj porastao na 1,5, Kijev post procenjuje da ipak neće biti masovne mobilizacije u Rusiji.

Ukaz predsednika Rusije stupa na snagu 1. decembra, a predviđa da se ruske oružane snage povećaju na ukupno 2,38 miliona vojnika, od kojih je 1,5 miliona na aktivnoj dužnosti. To znači da će, kada se poveća, ruska vojska postati druga najveća u svetu po broju aktivnih trupa, posle Kine.

Putin je u junu procenio da se u Ukrajini bori skoro 700.000 vojnika, dok je zvanični Kijev procenio gubitke ruskih vojnika od početka invazije 2022. na približno 635.880.

Takođe, kako se navodilo, u proteklih šest nedelja, Rusija je okupila trupe da zaustavi ukrajinsku prekograničnu ofanzivu u svom Kurskom regionu, a takođe je pojačala ofanzivu na istoku Ukrajine uz izvesne uspehe.

Dodavanje 180.000 aktivnih vojnika verovatno ne bi zahtevalo opštu mobilizaciju u Rusiji.

Kijev post podseća da je 2022, kada je Rusija objavila delimičnu mobilizaciju, na veliko nezadovoljstvo stanovništva, mobilisano samo 244.000. Trenutni cilj od 180.000 je takođe sličan prošlom proširenju, koje je Rusija navodno mogla da postigne kroz tajne mobilizacije.

Takođe, jedan neimenovani zvaničnik NATO-a je procenio da je Rusija od juna tajno mobilisala oko 30.000 vojnika mesečno da bi izdržala gubitke koje je pretrpela sa fronta.

Pod pretpostavkom da je broj tačan i da tempo ostane nepromenjen, Rusija bi mogla da postigne svoj cilj širenja u roku od šest meseci bez potrebe za javnom mobilizacijom.

S druge strane, neki zapadni zvaničnici, poput nemačkog ministra odbrane, upozorili su na potencijalnu invaziju Rusije na istočnom krilu NATO-a u bliskoj budućnosti, odnosno najviše za pet, iako povećanje ruskih trupa verovatno neće predstavljati rizik za Zapad u ovom trenutku.

Sada se postavlja pitanje da li je 1,5 miliona aktivnih ruskih vojnika dovoljno za napad na NATO? Kijev post smatra da nije jer bi se preko puta Rusa našlo 3,2 miliona NATO-a trupa pod punom snagom – 1,4 miliona samo iz SAD, ako izbije globalni sukob.

Pored toga, većina ruskih vojnika je takođe zaglavljena u Ukrajini – 700.000, prema Putinovim rečima.

NATO je u junu takođe izvestio da je “udobno premašio” svoj cilj postavljanja 300.000 vojnika u visoku spremnost protiv pretnji iz Rusije, iako je takođe priznao “nedostatke u sposobnostima” kao što su protivvazdušna odbrana i rakete dugog dometa, nagoveštavajući delimičnu spremnost ako se stvari pogoršaju.

“Ali imajući u vidu da je većina ruskih trupa i opreme takođe bila koncentrisana u Ukrajini, sa sve zapadnim sankcijama koje utiču na Rusiju, pretnja od konvencionalnog ratovanja između NATO-a i Rusije ostaje minimalna”, piše Kijev post.

Uz to, malo je verovatno da bi povećanje ruskih trupa delovalo kao prethodnica invaziji na NATO, zaključuje se u tekstu.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here