Lična arhiva
Učesnici iz pet zemalja pohvalili srpski specijalitet

Opština Montekijo Mađore nedavno je organizovala humanitarnu multinacionalnu večeru, a među učesnicama su bile i predstavnice srpskog udruženja Duga koje deluje u tom gradu nadomak Vićence. Osim specijaliteta iz Srbije predstavljena su i nacionalna jela Italije, Sirije, Bangladeša i Nigerije, a sav prikupljeni novac je namenjen deci sa posebnim potrebama.

Nada Jeremić, članica Duge, za ovi priliku je pripremila sarmu.

– Svaka predstavnica je pripremila i predstavila tradicionalni specijalitet svoje nacije. Ja sam objasnila od čega je napravljena sarma, koji su glavni sastojci, kada se najviše sprema i jede u našoj zemlji. Ispričala sam da se sarma sprema za Božić, Uskrs, svadbe, rođendane i druga slavlja. Bilo mi je zadovoljstvo da učestvujem u ovom kulinarskom izazovu i drago mi je da su gosti bili prezadovoljni i pohvalili naš specijalitet. Slušala sam vrlo pažljivo i druge učesnice, lepo je naučiti nešto novo i razmeniti iskustva i recepte. Mogu da kažem da je ovo bilo jedno pozitivno i bogato gastronomsko iskustvo i drago mi je što je Srbija bila deo ove multinacionalne večere, što nas nisu zaobišli – kaže Nada.

Dušica Lalić, predsednica udruženja Duga, kaže da su se rado odazvali pozivu gradonačelnika Silvija Parisea.

– Ako su nas pozvali, znači da smo ostavili nekad neki trag. Za nas je to veoma značajan gest i još jedna potvrda da dobro radimo na plasiranju srpske kulture i tradicije, što je i cilj svakog našeg udruženja u Italiji i svako se od nas trudi da na najbolji način prezentuje Srbiju. Nije beznačajan naš zadatak, a ni naš cilj, velika je odgovornost svih nas kako ćemo se predstaviti domaćinima koji su nas primili i svaki put kad nam nešto ponude mi ne odbijamo. Ova večera je bila dokaz da smo humani i da smo uvek spremni da priskočimo u pomoć svima kojima je ona potrebna, a pogotovu što se ovoga puta radilo o deci sa posebnim potrebama – ističe Dušica .

Kulinarski izazov: Nada Jeremić

Svi su došli

– Mesta su bila rezervisana, bilo je više od stotinu gostiju, a niko nije otkazao, nikom ništa nije iskrslo, svi su došli. I to je lep gest humanosti i korektnosti da se ne otkazuje u poslednji čas kao što se često događa – istakla je Dušica Lalić.