Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema proračunima istraživača, domet električnog automobila može se povećati do 70 odsto sa jednim punjenjem.

Baterije u automobilima po pravilu dolaze u posebnim pakovanjima, koja se uglavnom postavljaju u pod električnih automobila. Zbog toga su posebno ojačane, a sa njima raste i masa vozila.

Ali sada se razvoj sve više kreće u pravcu toga da baterija postane sastavni deo karoserije automobila.

Naučnici sa Tehnološkog univerziteta Chalmers (Švedska) su razvili ovu ideju i postavili temelje za dalja istraživanja.

“Uspeli smo da napravimo bateriju od kompozita ugljeničnih vlakana koja je čvrsta kao aluminijum i dovoljno gusta za komercijalnu upotrebu. Baš kao i ljudski skelet, baterija ima nekoliko funkcija istovremeno”, kaže naučnik Riča Čaudari.

Tim sa ovog univerziteta razvio je ono što naziva “skladištenjem energije bez mase”. Razvili su koncept baterije koji se zasniva na kompozitnom materijalu i ima ugljenična vlakna kao pozitivne i negativne elektrode, gde je pozitivna elektroda obložena litijum-gvožđe-fosfatom.

Rezultat je strukturna baterija koja može da skladišti energiju i pozitivno utiče na čvrstoću karoserije.

To znači da čak i proizvodi na baterije koji uključuju sve od mobilnih telefona, laptop računara, ručnih alata do električnih automobila mogu biti lakši.

Prema proračunima istraživača, domet električnog automobila može se povećati do 70 odsto sa jednim punjenjem, povećavajući kapacitet baterije i bolju efikasnost kroz manju masu.

Istraživači još imaju vremena da usavrše tehnologiju pre nego što bude komercijalizovana, ali je jasno da bi tehnologija mogla imati budućnost i u električnim automobilima i, na primer, u električnim avionima.

U potrošačkoj elektronici, u mobilnim telefonima i laptopovima, predviđene su tanke baterije, poput kreditne kartice, koje će prepoloviti masu baterija.

Međutim, nije sve tako idealno. Naučnici moraju povećati gustinu energije baterije pre nego što se ona može primeniti.

Trenutno je postignuta energetska gustina od 30 Wh/kg, što je mnogo manje od današnjih savremenih baterija. Ali smanjenje mase ima svoje prednosti…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here