Wikipedia
Marta Kos

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je Martu Kos, kandidatkinju Slovenije, za novog evropskog komesara za proširenje.

Fon der Lajen je predstavljajući kandidate za komesare rekla da će Kos biti zadužena i za politiku istočnog susedstva, raditi na podršci Ukrajini, uključujući rekonstrukciju ove države, i “podržati zemlje kandidate da se pripreme za njihovo pristupanje Uniji”.

Naime, Slovenija je prošle nedelje potvrdila da će Kos biti kandidat te zemlje za evropskog komesara.

Prethodno je Tomaž Vasel odustao od kandidature.

Prema pisanju slovenačkih medija, to je učinjeno kako bi Ursula fon der Lajen ostvarila svoj cilj rodne ravnoteže u Komisiji.

Briselski “Politiko” navodi da je Slovenija “nagrađena za prelazak sa muškog na ženskog kandidata” dobijanjem ovog portfelja.

Marta Kos, za koju se očekuje da će zameniti Mađara Olivera Varheljija, bivša je slovenačka ambasadorka u Njemačkoj i Švajcarskoj. Bila je potpredsednica Liberalnog pokreta za slobodu, koji je vodio premijer Robert Golob, te se 2022. godine kandidovala za predsednika Slovenije, ali se povukla iz kampanje.

Kandidati za evropske komesare biće podvrgnuti saslušanjima u odborima Evropskog parlamenta u narednim nedeljama. Oni će morati da dobiju zeleno svetlo poslanika EP da bi bili izabrani na funkciju.

Evropski parlament će glasati za novu Evropsku komisiju u celini pre nego što ona stupi na dužnost, a to će se održati najranije 1. novembra.

3 COMMENTS

  1. A koga to briga ua nju i za EU,Ja znam da mi necemo jos do 2999god u Toj EU da Boh da se raspala nama ionako svejedno.NE u EU.

  2. СЛВЕНИЈА ЈЕ СПОНЗОР албанцима
    НЕ ЗАБОРАВИТЕ
    КОЛИКО ЈЕ СРБА СЛОВЕНИЈА ИСПИСАЛА ИЗ КЊИГА ДРЖАВЉАНА
    НИСУ ОНИ НИШТА БОЉИ ЗА СРБЕ
    ОД ОСТАЛИХ

    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here