Vesti
Podrška starini: Petra Leman sa Aganom Pramenkovićem

Da je širom sveta još mnogo dobrote koja, bar što se Raške oblasti, (Sandžaka) tiče, posebno izlazi na videlo nakon tekstova i apela na stranicama “Vesti” i na portalu “Ljudske sudbine” humanitarca i našeg saradnika Hida Muratovića. To su ovih dana potvrdile Raba Bauman i Petra Leman iz Berlina koje su prilikom posete Srbiji u Novom Pazaru i Sjenici obišle nekoliko dugogogodišnjih štićenika našeg Humanitarnog mosta i lično im uručile vredne donacije.

Dobrotvorka Raba Bauman je poreklom iz ovih krajeva, decenijama je u Nemačkoj i godinama je uz štićenike našeg Humanitarnog mosta. Kad god dođe u rodni kraj, obiđe i novčano pomogne nekog od naših štićenika.

U misiji sa drugaricom

Ovoga puta u svoju “misiju” povela je dobru drugaricu Nemicu Petru Leman iz istočnog Berlina sa kojom zajedno čita “Vesti”, prikuplja novac za nevoljnike u otadžbini i putuje svetom. Obe su rasle u višečlanim porodicama, imale teško detinjstvo i znaju šta znači pomoć ljudima u nevolji.

Nebrojeno puta dolazila je Raba Bauman iz Nemačke u Novi Pazar, Tutin i Sjenicu i posećivala stare bolesne i siromašne na Goliji, Pešteru i Rogozni. Ovoga puta obišla je, zajedno sa drugaricom Petrom, rodnu Peštersku visoravan, a u Sjenici je posetila i ohrabrila porodicu starine Raha Baždara u kojoj su svi teški bolesnici. Nepokretnom Rahu i njegovim naslednicima Elku, Safiji, Eli i Sabaheti uručila je namirnice u vrednosti od 100 evra i još 150 evra za lekove, ogrev i druge potrebe.

Obišle su Raba i Petra i siromašnu i baku Ratku Đorđević iz sela Cvrnje na Rogozni koja u bedi i bespuću brine i o bolesnoj ćerki Slobodanki, i njima su uručene namirnice u vrednosti od 100 evra i novčana pomoć od 150 evra. Sličan paket pomoći dobrotvorki Rabe i Petre dobio je i siromašni starina Agan Pramenković koji sa suprugom Zejnom jedva opstaje u selu Zaguljača kod Novog Pazara.

– Čitam “Vesti” decenijama i pratim portal Ljudske subine poznatog dobrotvora Hida Muratovića. Mnogo mi se dopada kako i koliko pomažete siromašnom narodu, zato sam i ja još davno odlučila da, koliko mogu, pomognem sirotinji u rodnom kraju i da deo mog teško stečenog imetka podelim sa ljudima u nevolji – priča Raba Bauman.

Radost na Rogozni: Petra i Raba sa Slobodankom i Ratkom Đorđević

Radost za dušu

Sve moje humanitarne aktivnosti prate i moje dobre drugarice i prijateljice, a ovoga puta društvo mi pravi drugarica Petra koja je, iako je Nemica i ne zna srpski, odlično upoznata sa kakvim se sve nevoljama suočavaju stari i nemoćni u mom rodnom kraju. Poželela je i da neke od njih lično upozna i uruči im pomoć, a nadam se da ću ponovo biti u prilici da obradujem neku zaboravljenu dušu – ističe humana Raba.

Ona kaže da kad god dođe u rodni kraj obiđe nekoga o kome je čitala na stranicama Humanitarnog mosta.

– Kad god sam u mogućnosti trudim se da pomognem onima od kojih su svi digli ruke i kojima je pomoć najpotrebnija. Apelujem na sve ljude u dijaspori koji to mogu da pomognu ugroženima u otadžbini – naglašava dobrotvorka Raba Bauman.

Elko Baždar kaže da uvek kada ostane bez novca, namirnica i lekova, kada nemaju od čega da plate struju i kada počnu da strahuju hoće li imati ogreva, “bog pošalje” nekog dobrotvora da im pomogne, a ovoga puta to su Raba i Petra.

One su velike i humane žene i bogu se molim da nagradi njihovu dobrotu – ističe Elko Baždar.

Agan Pramenković kaže da su supruga i on stari, nemoćni i jedva pokretni i da ih izdržavaju dobri ljudi.

– Hvala im do neba, bog neka nagradi ove dve divne dobrotvorke. Rabu znam, posećivala nas je i pomagala nam i ranije, a dirnuti smo gestom Nemice Petre. Svaka joj čast, nadam se da postoji neko ko nagrađuje dobra dela – ističe starina.

Doći ću ponovo

Petra Leman priča kako joj Raba uvek prevede tekstove iz “Vesti” i apele na portalu Ljudske sudbine.

– Tako znam da mnogo starih i bolesnih u ovom kraju teško živi i jedva opstaje. Slala sam im preko Rabe pomoć i ranije, a ovoga puta sam poželela da neke od tih nevoljnika i lično upoznam. Radosna sam što sam ovde i što sam u prilici da im bar malo pomognem, tužna što su u teškoj situaciji i što ih je puno. Doći ću ponovo da obradujem još nekoga – ističe Petra Leman.

Donele pomoć: Dobrotvorke sa porodicom Baždar

Pravi trenutak

Pomoć je, kako ističe baka Ratka Đorđević sa Rogozne, stigla u pravom trenutku.

– Pripremamo se za zimu i dok prebiramo svaki i poslednji dinar ne bi li kupile brašno, drva i druge namirnice i izmirile pozamašni dug za struju, Rabina i Petrina pomoć nam je zlata vredna. Sad malo lakše dišemo, hvala im beskrajno, zdravlja i sreće imale – poručuje Ratka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here