EPA/Valdrin Xhemaj
Donika Gervala

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala poručila je da Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin ima obavezu da saopšti Kosovu ukoliko se stav Nemačke prema Prištini promenio, a povodom navoda da će Kosovo možda biti isključeno iz Berlinskog procesa.

Prema Gervalinim rečima, vlada Kosova nije dobila nikakvo upozorenje od Nemačke u vezi sa Berlinskim procesom, nakon što se govorilo o mogućem isključenju Kosova.

– Berlinski proces i Manuel Saracin, osoba koja sa nama pregovara u ime Berlinskog procesa, počeli su tretiranjem Kosova u svakom mehanizmu kao ravnopravnog sa drugim državama u regionu. Ako se ovaj pristup promenio, Saracin mora to da saopšti i objasni Kosovu, da ga Nemačka više ne tretira kao ravnopravnog… Ali sada su pretpostavke šta-ako zamorne – kazala je Gervala.

Šefica kosovske diplomatije je ocenila kao “hitno” i “veliku grešku” pojavljivanje izaslanika Saracina u lokalnim medijima, odakle je, prema njenim rečima, “izvršio pritisak na vladu”.

Osim toga, ona je imala i drugu poruku.

– Kosovo nije ničija kolonija, jer je pritisak na jednu stranu velika greška. To nije pristup koji stvara partnerstvo, jer Kosovo nije ničija kolonija, apsolutno ničija kolonija. Pripada svojim građanima, osvojena sa puno krvi i znoja – rekla je Gervala.

Po ovom pitanju, Gervala je naglasila da nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje.

– Proces se nastavlja, borićemo se do poslednjeg trenutka, da Kosovo bude ravnopravna država sa svim drugim državama. Nemamo zvanično saopštenje da se stav Nemačke promenio. Ako mene pitate, sigurna sam da te razlike nema, a zašto on koristi televizijski studio da vrši pritisak na vladu, pitajte njega – zaključila je Gervala.

3 COMMENTS

  1. ”Pripada svojim građanima, osvojena sa puno krvi i znoja”, pa nebi bas ja to tako reko nego ste ukrali tudju dravu uz pomoc EU i Amerike

  2. Haha kako lazes bruko jedna. Kosovo je Americka kolonija od 99god ti to dobro znas i oni upravljaju Kosovom. Ti Kurti i Vjosa ste samo njihove sluge za izvršenje njihovih zadataka. Do god je Nato na Kosovu vi ste okupirana teritorija i nemate suverenitet jer su oni garant bezbjednosti. Bez nih vi biste niko i nista

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here