T. Ostojić
Dugo će se prepričavati: Šumadija je priredila nezaboravan koncert

Brojni gosti i posetioci Godišnjeg koncerta Folklorne grupe Šumadija Kizboro još dugo će prepričavati nezaboravni koncert održan u subotu prošle nedelje. Kao i svake, i ove godine Folklorna grupa Šumadija održala je svoj Godišnji koncert, gde su učestvovale svi ansambli, od najmlađih do najstarijih, kao i gosti iz Perta, Sidneja i Melburna. Pozivu se odazvala i Lana Formoso, gradonačelnica Dandenoga.

Gosti iz Grinzboroa: Igre iz okoline Bujanovca

– Ove godine su nam prvi put bili gosti iz Perta, Srpsko društvo Krajina, kao i naši nedavni domaćini iz Sidneja, Srpski centar Bonirig. Celokupan program su uveličale i naše folklorne grupe Avala iz Grinzboroa, Ravanica iz Karum Douna i Morava iz Sent Albansa. Kao i ranijih godina i ove su se na naš poziv odazvali Grci i njihova škola grčkog plesa i kulture Manasis i Bugari sa svojom folklornom grupom. Verujem da su svi gosti otišli zadovoljni organizacijom i samim nastupom – veselo će nakon koncerta Rada Babić, jedan od organizatora koncerta Šumadije.

Velika grupa Morave predstavila se publici Igrama iz Crne Trave

I zaista bogat program je još pre početka koncerta obećavao odličnu zabavu. Anastasia Cabo, slavuj Kizboroa, kako je od milošte zovu je otvorila koncert u 17.30 sati.

Lana Formoso, gradonačelnica Dandenoga u društvu devojaka iz Šumadije

Posle toga su se smenjivale folklorne grupe sa svojim koreografijama sve do posle 21 sat.

Doputovali čak iz Perta: Srpsko društvo Krajina

– Ne znam šta da vam kažem, bilo je zaista lepo. Svi su bili odlični, ali na primer prvi ansambl Šumadije, ne da je pobrao aplauze, nego to se orilo iz stotine grla povici odobravanja. Naravno, ne mogu da ne spomenem ni najmlađe Šumadije, među kojima je bilo i dece koja prvi put nastupaju, a bili su odlični – priča nam Aleksandra Madić, jedna od majki i učiteljica Srpske škole Kizboro.

Folklor ih spojio: Drugarice za ceo život

Ove godine je program bio sastavljen tako da su svi sa nestrepljenjem očekivali nastup sledeće grupe.

Igre iz istočne Srbije: Četvrta grupa Šumadije

Na binu su se prvi popeli igrači prvog ansambla Šumadije i upravo Igrama iz Šumadije, koreografa Nikole Jovića oduševili skoro 700 gostiju u sali Crkveno školske opštine Sveti arhiđakon Stefan Kizboro.

Mladost Šumadije na sceni

Velika grupa Morave iz Sent Albansa je izvela Igre iz Crne Trave u koreografiji Marijane Đukić, a šopske ritmove je predstavila Bugarska folklorna grupa. Odmah za njima se nadovezala druga grupa Šumadije Vlaškim igrama, da bi Grci svojim igrama iz različitih delova Grčke oduševili sve prisutne, kao i Srpski centar Bonirig čija je grupa “Car Lazar”, izvela Vlaške igre sa Đerdapa.

Mališani i veterani: Folklorna grupa Ravanica

Treća i mala grupa Šumadije su se prisutnoj publici predstavili Igrama iz Obrenovca, odnosno kolom iz Srbije, dok su mali i veterani folklorne grupe Ravanica iz Karum Daunsa izveli Splet igara iz Srbije i Žagubice u koreografiji Savke Živanić.

Srpska lepota i mladost

Za kraj prvog dela Prvi ansambl Šumadije je sve prisutne ’bacio na noge’ izvodeći prave akrobacije u Igrama iz Vojvodine.

Oduševili publiku: Igre iz Vojvodine na kraju prvog dela programa

Igre iz Bosne je predstavila prva grupa Šumadije, četvrta Igre iz Južne Srbije, a druga grupa Igre iz Leskovca. Gosti iz Grizboroa, treća grupa Avale odigrala je Igre iz okoline Bujanovca u koreografiji Alena Bulatovića.

Najmlađi su kao i uvek bili najslađi

Gosti iz Sidneja grupa “Miloš Obilić” Srpskog centra Bonirig odigrala je Igre iz užičke Crne Gore, koreografiju Stanka Dimitrijevića, a gosti iz Perta, njihova izvođačka grupa Srpskog društva Krajina odigrali su Igre iz Crnorečja u koreografiji Kristine Njegovanović.

Spremni za nastup: Najmlađi članovi Šumadije

Za kraj je četvrta grupa Šumadije izvela Bugarku, a Igre iz Istočne Srbije četvrta grupa. Godišnji koncert Folklorne grupe Šumadija zatvorio je prvi ansambl izvođenjem Igara iz Ponišavlja.

Druženje dugo trajalo: Prepuna sala

Zabava i posle ponoći

Bila je ovo još jedan prilika da se srpska deca iz različitih delova Australije i iz različitih delova Melburna upoznaju, druže i uživaju u folklornom izvođenju svojih vršnjaka. Posle zvaničnog programa usledila je zabava koja je u prepunoj sali potrajala iza ponoći.

Pesmom dira u srce: Anastasia Cabo

Slavuj iz Kizboroa

Kao i svaki put kad zapeva Anastasia Cabo je dirnula sva srca. Kada je drugi put stupila na binu učinila je to izvodeći pesmu “Veseli se srpski rode”, posle čega je prvi ansambl Šumadije izveo Igre iz Dimitrovgrada.

Otac Aleksandar Savić

Blagoslov

Domaćine, učesnike i goste je pozdravio i blagoslovio otac Aleksandar Savić, starešina hrama Sveti arhiđakon Stefan Kizboro.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here