Tanjug
Isak Hercog

Predsednik Izraela Isak Hercog rekao je danas da narodi Srbije i Izraela neguju prijateljstvo i dobre odnose i istakao da kontinuirani ekonomki rast Srbije stvara neograničene mogućnosti za saradnju dve zemlje.

– Prisustvo članova delegacije je čvrst izraz izraelske posvećenosti produbljivanju naših ekonomskih i trgovinskih odnosa. Bezbroj je primera ekonomskog razvoja Srbije, kao što je izbor za domaćina Ekpo 2027 – rekao je izraelski predsednik na zajednickoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je rekao da Izrael podržava evropski put Srbije, kao i organizvanje izložbe Ekspo.

– Toliko toga tek treba da postignemo u različitim oblastima, političkim, strateškim, komercijalnim, kulturnim za dobrobit naših nacija – rekao je Hercog.

On je istakao da Srbija ima veliki potencijal u razvoju turizma i da je od početka godine posetilo desetine hiljada Izraelaca, koji su imali prilike da kako je rekao, otkriju lepote Srbije.

Izraelski predsednik se tokom obraćanja zahvalio Vučiću i naglasio da ga poznaje već dugi niz godina i smatra ličnim prijateljem, kao i da se nada da će ga uskoro ugostiti u Jerusalimu.

– Od sveg srca vam zahvaljujem na toploj i iskrenoj dobrodošlici. Ovo je posebno dirljivo imajući u vidu burne bolne mesece kroz koje je prošao narod Izraela i Bliskog istoka –  rekao je Hercog.

On je istakao da je Srbija nedvosmisleno osudila masakr koji je 7. oktobra počinio Hamas i podsetio da je Srbija ugostila izraelske sportiste i omogućila im da igraju međunarodne utakmice.

– Ovo toplo stanje odnosa između naših naroda nije novo, ono prati bogatu zajedničku istoriju između srpskog i jevrejskog naroda. Tokom najmračnijeg vremena za čovečanstvo, Holokausta, vekovi jevrejskog života bili su uništeni u Evropi od strane nacista i njihovih saradnika. Mnogi su ovde u Srbiji hrabro oduprli nacistima, a neki su rizikovali i svoje živote da bi spasli Jevreje – naglasio je Hercog.

On je podsetio da se sinoć srušio helikopter izraelskih vazduhoplovnih snaga u Rafi, u južnom pojasu Gaze i da su tom prilikom poginula dva izraelska vojnika, a nekoliko ih je povređeno.

– Ovo je nažalost, bilo veoma bolno i teško jutro za narod Izraela, državu Izrael, gde smo izgubili drage naše sinove koji su pali u borbi ostavljajući iza sebe porodice. Oštro osuđujem stravični zločinački teroristički napad i izražavam svoju tugu i bol koji mi je naneo, a srce mi je sa borcima koji su sinoć poginuli u padu helikoptera – rekao je Hercog.

Tokom obraćanja, Vučić i Hercog su se slikali sa majkom Alona Ohela, mladića srpskog i izraelskog porekla, koji je nestao posle Hamasovog napada na festival Supernova na jugu Izraela, koja je držala fotografiju svog sina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here