Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je nakon odvojenih sastanaka sa Miroslavom Lajčakom i Kristoferom Hilom, da će se do petka obratiti javnosti povodom onoga što Srbija zahteva zbog brutalnog napada na srpsko stanovništvo, pre svega na severu Kosova i Metohije.

– I šta je to što tzv. međunarodna zajednica nije ispunila i šta Srbija traži i šta će Srbija da učini – rekao je Vučić i istakao da je za očekivati da se sa dalekosežnim i važnim predlozima izađe pred parlament tokom oktobra.

Dodao je da će biti mnogo bitnih sastanaka i da se mora boriti za poziciju Srbije u svetu i tražiti saveznici. Radićemo, kaže, sve što je moguće.

Istakao je i da je Srbija uvek za dijalog i da je spreman da ide da razgovara sa Kurtijem u Briselu.

– Srbija neće dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva, a sasvim je jasno da je to postao jedini cilj Kurtijeve vlasti – rekao je Vučić.

Tortura i pritvor

Na Kosovu i Metohiji nova tortura nad Srbima. Ovoga puta je u severnom delu Kosovske Mitrovice tzv. kosovska policija je, u utorak oko ponoći, uhapsila četiri mladića srpske nacionalnosti, a na snimku hapšenja, koji se pojavio na društvenim mrežama, vidi se kako puškom naoružani pripadnik tzv. kosovske policije brutalno hapsi jednog od srpskih mladića. Trojica imaju 19 godina, jedan 21, a uhapšeni su zbog navodnog “napada na službeno lice u vršenju dužnosti” i određen im je pritvor do 48 sati. Roditelji mladića su medijima rekli da je 20 specijalaca u civilu napalo i pretuklo njihovu decu, da su ih vukli po podu, a njihove pozive u pomoć ućutkivali kolenima. Na društvenoj mreži Iks se oglasio Srđan Jović, otac jednog od uhapšenih mladića:

– Upravo su mi sina pretukli i uhapsili Kurtijevi policajci. Iživljavali se na deci koja su slavila rođendan. Zvao sam Hitnu pomoć, neće da dozvole lekarima da izvrše pregled. Uhapsili su i prolaznika koji je snimio torturu. To je Kurtijev režim. Je l’ ima dalje života ovde? – naveo je on.

Mučne scene

Premijer Miloš Vučević kaže da su, prema novim informacijama, mladići izvučeni iz jednog objekta pa pretučeni, a uhapšen je i četvrti koji je to sve zabeležio telefonom i snimao represiju i napad na mladiće. On je za TV Prva kazao da ima informacije da su priveli jednog od mladića, jer su ga navodno identifikovali u vezi sa protestom Srba 2023. u Zvečanu.

– Pitanje je gde će i kuda će voditi ta njihova inkvizitorska istraga, ali se nastavlja pritisak na Srbe svakodnevno – istakao je Vučević.

Kancelarija za KiM je saopštila da je brutalno privođenje i prebijanje srpskih mladića, ogledalo antisrpske politike Aljbina Kurtija i represije i torture koju svakodnevno trpe i doživljavaju Srbi sa severa KiM, naočigled međunarodne zajednice. Navode i da postoje snimljene mučne scene gde se vidi kako Kurtijevi policajci na zemlju bacaju i tuku i vuku srpske mladiće, dok oni zapomažu, a zatim ih uz duge cevi privode.

Brutalnost svakodnevica

Srpska lista je ukazala da je brutalnost tzv. Kosovske policije prema Srbima, u režiji Aljbina Kurtija, postala svakodnevica na severu KiM.

– Prekomerna upotreba sile i hapšenje mladića pratilo je prebijanje, ponižavanje i pretnja vatrenim automatskim oružjem na gradskom šetalištu. Takve scene nećete videti nigde na KiM, ovakvo nečovečno i postupanje je očigledno rezervisano za Srbe – navodi SL i ističe da dok međunarodni predstavnici apeluju na Srbe da ostanu mirni i suzdržani, Kurti kao da to koristi da još više ugnjetava i testira strpljenje.

Kršenje prava

O kakvoj je, kažu u Kancelariji za KiM, strahovladi, bezvlašću, maltretiranju i kršenju prava reč, govori to što je priveden i Srbin koji je torturu snimao da bi se uklonili tragovi i dokazi policijske brutalnosti, koji su na sreću sačuvani.

– Zabrinjava što roditeljima nije omogućeno da decu vide, ni srpskom medicinskom timu da ih obiđe, jer su bili žrtve dokazane policijske brutalnosti. Pritom su Kurtijevi posilni bili u civilu i nisu pokazali legitimacije, što je dokaz da Kurti Sever KiM želi da pretvori u policijski okupiranu teritoriju – kažu u Kancelariji za KiM.

Vapaj za pomoć

Otac uhapšenog jednog od uhapšenih 19-godišnjaka Ljubomir Milić kazao je da su mladići mučki privedeni.

– Došli smo do dna kada su decu počeli mučki da nam privode, na osnovu snimaka koje smo videli, a koje su zabeležili naši građani. Čuli su vapaj za pomoć naše dece – kazao je Milić za Kosovo onlajn, dodajući da su dvojica, trojica maltretirali po jednog od mladića.

Kaže da u policijskoj stanici tvrde da su srpski mladići izvršili napad na službena lica i primećuje da su ta službena lica bila u civilu.

4 COMMENTS

  1. Vučiću ili zaštiti svoj narod, što bi trebao po ustavu, ili digni ruke od Kosova i nedaj da LJUDI GAJE LAŽNU NADU.Poznavajući tebe opet se ponavlja oluja i pogrom srpskog naroda a ti se baviš “diplomacijom” od koje srbi nemaju nikakve koristi , “nikad više oluja ….” ha ha ha

  2. ИМАМО ПРИМЕР НАГОРНО КАРАБАХА
    УРАЂЕНО СВЕ БРЗО
    И НИКОМЕ НИШТА
    ЉУДИ НАДРЉАЛИ
    АЛИ АМЕРКАНЦИ ОДОБРИЛИ,

    АКО СРБИЈА КУПУЈЕ АВИОНЕ
    АКО ЈЕ ВОЈСКА СРБИЈЕ ЛЕГАЛНА ВОЈСКА🇷🇸НА ЦЕЛОЈ ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ Р1244УН
    ЗАШТО НЕ ШТИТИШ НАРОД
    ВОЈСКА СРБИЈЕ🇷🇸
    БИТ ЋЕ ДА ЦВЕЋЕМ ДОЧЕКАНА ОД СТРАНЕ СРБА🇷🇸
    УРАДИТЕ ТО
    ИЛИ ПРЕСТАНИТЕ ДА ЛАЖЕТЕ НАРОД
    СВЕ СТЕ ПРЕДАЛИ албанцима
    А САД СУ СЕ албанци ОСИЛИЛИ
    ПА ХОЋЕ СВЕ ДА ОТМУ

    СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    СЛАВА РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here