EPA/Sergei Ilnitsky

Sankcije koje su zemlje Zapada uvele Rusiji zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini nisu postigle svoj cilj, već su samo učinile da ruska privreda bude autonomnija i podstakle Moskvu da razvija saradnju sa zemljama Azije, rekao je poslednji američki ambasador u SSSR Džek Metlok.

– Rekao bih da ekonomske sankcije Rusiji ne daju očekivane rezultate. One su imale za cilj da unište rusku privredu, ali to se nije dogodilo. One su rusku privredu učinile još autonomnijom i naravno podstakli Rusiju da se okrene saradnji s Kinom, Iranom, pa čak i Severnom Korejom – rekao je Metlok u intervjuu za “Executive Intelligence Review” i Institut “Šiler”.

Prema rečima diplomate, takav razvoj događaja je u dugoročnoj perspektivi krajnje nepovoljan kako za SAD, tako i za Evropu.

SAD, prema njegovom mišljenju, pothranjuju neefikasni ekonomski rat i u određenoj meri stvaran rat protiv Rusije, paralelno dovodeći situaciju na ivicu velikog sukoba na Bliskom istoku i u Aziji s Kinom.

– Mislim da američki narod neće podržati uvlačenje u sukob, što mu se sada nameće. Ne mogu da predvidim budućnost ali mislim da sadašnja situacija nije održiva ni u ekonomskom ni u vojnom smislu – rekao je on.

Kako je istakao, “neobjavljeni rat” Zapada protiv Rusije je izuzetno opasan i lako može dovesti do pogrešne procene koja bi za posledicu imala nuklearne udare.

– Očigledno je da smo ušli u opasni fazu jer je Rusija procenila aktivnosti SAD i njihovih saveznika kao agresivne postupke koji ugrožavaju njenu nacionalnu bezbednost. Ne mislim da neka od strana namerava da primeni nuklearno oružje. Ali, dopuštam mogućnost da se zbog pogrešnih procena dogodi razmena nuklearnih napada –  zaključio je Metlok.

Metlok je bio ambasador u SSSR od 1987. do 1991. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here