Tanjug
Međunarodni sajam u Kini: Srpski paviljon

Predstavnici Ministarstva privrede Srbije potpisali su u Sjamenu na 24. kineskom Međunarodnom sajmu investicija i trgovine, već prvog dana manifestacije, tri komercijalna ugovora o izvozu prehrambenih proizvoda iz Srbije u Kinu, među kojima su rakija i tartufi.

Reč je najvećoj sajamskoj izložbi tog tipa na svetu, koja je i ove godine okupila predstavnike nekoliko hiljada kompanija iz 120 država iz celog sveta. Naša zemlja na sajmu ima nacionalni paviljon koji je ministarka privrede Andrijana Mesarović otvorila sa predstavnicima provincije Fuđijen, a paviljon je posetio zamenik premijera Kine He Lifeng, Mesarović je na otvaranju srpskog paviljona pozvala kineske investitore da ulažu u Srbiju, istakavši da se svakim danom pokazuje da su njena vrata otvorena za prijatelje iz Kine, “za koje smo ujedno i vrata Evrope”.

Naglasila je da sajam prilika da pokažemo punu lepotu i sadržajnost ponude srpske privrede, poljoprivrede, turizma i drugih grana koje su veoma atraktivne za saradnju.

– Kao zemlja koja je na prošlom CIFIT-u bila počasni gost, imamo obavezu da nastavimo da budemo primer celoj Evropi kako treba razvijati privredne kapacitete i na zapadu i na istoku. Naš paviljon je mesto na kojem ćemo još jednom dati snažnu potvrdu našeg čeličnog prijateljstva, sporazuma o zajedničkoj budućnosti, putem novog privrednog zamaha koji nam daje Ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine i otvara tržište od 2,4 milijarde ljudi – rekla je Mesarović i naglasila da je šansa za budućnost i ono na šta smo neizmerno ponosni.

Glavna srpska tema je promocija Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je na snazi od 1. jula ove godine, a u srpskoj delegaciji kažu da je glavni cilj nastupa na sajmu, da privuku mala i srednja preduzeća iz Kine i da im se nešto više kaže o investiranju u Srbiju.

Strateško partnerstvo

Potpredsednik Vlade i ministar policije Ivica Dačić je u Pekingu u razgovoru sa ministrom javne bezbednosti Kine Vang Sjaohongom izrazio zadovoljstvo zbog razvoja sveukupnog nivoa bilateralnih odnosa i saradnje, i dodao da je od izuzetnog značaja što se naši odnosi temelje na principu strateškog partnerstva. Dačić je tokom razgovora, zahvalio na podršci Kine u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, posebno po pitanju nepriznavanja tzv. Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here