EPA-EFE
Kursk

Francuska je još jednom pokazala da je strana u ukrajinskom sukobu, pošto su bivši francuski oficiri učestvovali u planiranju napada na Kursku oblast u Rusiji, rekla je agenciji Tass Kristel Nean, francuska ratna dopisnica u Donbasu i glavna i odgovorna urednica agencije “Internešenel riporters”.

Ona je komentarisala raniju izjavu zvaničnika uprave Harkovske oblasti Jevgenija Lisnjaka da je bivši padobranac Frank Mišel Mikael Kort, koji je pripadnik “Ukrajinske legije stranaca”, bio umešan u planiranje napada na Kursku oblast.

– Lično nisam iznenađena što je bivši francuski oficir bio deo tima koji je planirao napad na Kursku oblast – rekla je Nean.

Prema njenim rečima, već je očigledno da su u Ukrajini brojni oficiri NATO ili bivši oficiri u Ukrajini, ne samo kao instruktori i ne samo radi korišćenja zapadnog oružja, već i kao savetnici za strategiju i taktiku.

– Vidimo da je taktika Ukrajine u Kurskoj oblasti taktika NATO, pa je očigledno da su ofocori Alijanse planirali ovaj napad, a ne ukrajinski oficiri. Vidimo sve više da trupe NATO igraju veoma važnu ulogu u borbi na strani Ukrajine. Kada Francuska, odnosno francuske vlasti kažu da nisu strana u sukobu, ne možete da se ne smejete. Naravno da su strana u sukobu – navela je Nean.

Ona je dodala da Francuska strateški naziva svoje vojne stručnjake u Ukrajini “plaćenicima”, kako bi izbegla odgovornost.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here