Kosovo online

Vlada SAD izrazila je razočaranje “zbog kontinuiranih nekoordinisanih akcija koje preduzima vlada Kosova, a koje i dalje imaju negativan efekat na pripadnike srpske zajednice i drugih manjinskih zajednica na Kosovu i Metohiji”.

Ambasada SAD u Prištini saopštila je da je američka Vlada ponovila zabrinutost povodom jučerašnje akcije policije Kosova na sjeveru Kosova i Metohije i upozorila da će postupci vlasti u Prištini uticati na kvalitet i prirodu saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i njemu podređenim elementima.

U saopštenju se navodi da je policija po nalogu političkih vlasti vlade Kosova sprovela operacije protiv institucija koje podržava Srbija u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

“Pitanja u vezi sa strukturama na Kosovu koje podržava Srbija treba da se rešavaju putem dijaloga koji predvodi EU. Ova akcija nije koordinisana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice”, istaknuto je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da nekoordinisane akcije vlade Kosova izlažu građane Kosovu i Metohiji i vojnike Kfora većem riziku, nepotrebno eskaliraju regionalne tenzije i potkopavaju reputaciju Prištine “kao pouzdanog međunarodnog partnera”.

“Dok je Vlada SAD ponosna što je podržavala uspostavljanje i profesionalizaciju kosovske policije tokom mnogo godina, kao deo naše posvećenosti unapređenju bezbednosti i stabilnosti, vladina stalna instrumentalizacija kosovske policije za sprovođenje nekoordinisanih akcija nije u skladu sa obećanjima Prištine da će nastaviti konsultacije i koordinaciju sa međunarodnom zajednicom”, naglašeno je u saopštenju.

Iz američke ambasade u Prištini su podsetili da su SAD i njeni međunarodni partneri dosledno tražili od kosovske vlade da kao prioritet postavi koordinaciju sa međunarodnom zajednicom i da ne preduzima jednostrane akcije kada je reč o pitanjima koja su na agendi dijaloga uz posredovanje EU.

“Neuspeh vlade Kosova da odgovori na ove zahteve odražava sve veće pogoršanje našeg partnerstva”, naveli su iz ambasade.

4 COMMENTS

  1. Bravo za saopštenje koje izgleda kao kad se majka žali komšinici na nemirno dijete. Dobar je on, volim ga ali je preumažen i nemiran. Moraću mu skresati džeparac ako nastavi, mada nemam srca, omiljen mi je. Eto doživismo da ima neko na svijetu osim Rusije i Kine, ko ne sluša Ameriku. Svaka čas za Kurtija baš ima onu stvar. P.S. Šta na ovo poručuje brat Makron i ljubljena Francuska? Jesu li i oni ljuti i zabrinuti? Hoće li kazniti ukorom nemirka iz Prištine koji se baš otrgao i nikoga ne sluša? Kupićemo još Rafala samo da nas nastave da vole, a mogli bismo i F35 da nam svi zavide na ljubavi.

  2. ЈЕЛИ ОВИ СТВАРНО
    МИСЛЕ ДА СУ СРБИ КРЕТЕНИ?
    ДОЂЕ ДИРЕКТОР ЦИА
    ПОПРИЧА СА Куртом
    ОДЕ НАЗАД КУЋИ
    курта УПАДНЕ У СРБСКИ ДИО ДА ОСВОЈИ ЗГРАДЕ ИНСТИТУЦИЈА
    МИСЛИ ЛИ СТВАРНО НЕКО
    ДА ОВО курта РАДИ ОНАКО САМ ЈЕР ТО ОН ЗНА КАКО ТРЕБА???
    МА НЕ РАДИ СВЕ ПО НАРЕДБАМА ГАЗДЕ

    СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    СЛАВА РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺

  3. Stara nova pesma..To je rekao Srbin slavuj je prava ali gorka istina.Noje to Kuticeva izmsljoy.On sprovosi ono sto mu kazu iz pentagona ili stjt departmenta.KiM se moze vratiti samo srpsom slogomsvih Srba i onda kad po rez.UN stigne spska cizma.Tada ce ameri bezati kao iz SAfganistana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here