EPA
Sarajevo

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je inicijativu prema kojoj Ministarstvo civilnih poslova BiH treba da pokrene proceduru zaključivanja sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Nemačke, međutim, ukoliko bi se ta procedura pokrenula odmah, mogu proći i godine dok se taj sporazum ne ratifikuje.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH rekli su za Nezavisne novine da odluku Parlamentarne skupštine BiH još nisu ni primili, i da je još rano govoriti o koracima koji će biti preduzeti.

“Predstoji nam proces zaključivanja ugovora na način kako je to propisano Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora. U svakom slučaju, ovaj proces traje duže vreme”, rekli su u ministarstvu.

Republika Srpska protiv

Zanimljivo je i da ova inicijativa u julu nije dobila entitetsku većinu, niti je na usaglašavanju pred Kolegijumom Predstavničkog doma došlo do dogovora. Ipak, na kraju je usvojena, a činjenica je da je Republika Srpska protiv ovog sporazuma, pa treba očekivati da i procedura ide sporije.

Nezvanično, Bosna i Hercegovina je i ranije u nekoliko navrata pokušala da sa Nemačkom dogovori potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu, ali Berlin za to nikad nije bio zainteresovan.

Tačnije, u Nemačkoj zakonski nije bilo moguće da onaj ko traži državljanstvo Nemačke ima i državljanstvo druge zemlje, ali nedavnim izmenama zakona to je omogućeno.

Neki građani BiH ipak imaju oba državljanstva

Ipak, ni danas nisu retki slučajevi da građani BiH imaju oba državljanstva, što je iz ugla Nemačke praktično ilegalno, ali i iz ugla BiH (jer nema potpisanog sporazuma), mada to nikad nije dovođeno u pitanje.

U obrazloženju inicijative o zaključivanju sporazuma o dvojnom državljanstvu BiH i Nemačke se navodi da je u Nemačkoj na snagu stupio novi Zakon o državljanstvu, koji omogućava sticanje nemačkog pasoša i posedovanje dvojnog državljanstva.

“U slučaju zaključivanja predmetnog bilateralnog sporazuma, u ravnopravnom položaju sa ostalima bi bili državljani BiH koji su se do sada morali odreći bh. državljanstva, jer zakonodavstvo Savezne Republike Nemačke do sada nije dozvoljavalo dvojno državljanstvo. Time je omogućeno da više od 30.000 bivših državljana BiH vrati državljanstvo BiH”, navedeno je, između ostalog, u tekstu inicijative koja je usvojena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here