Tanjug/AP

Rusija je ponovo ispalila desetine projektila i dronova širom Ukrajine, među kojima su i oni za koje je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da su ih oborili borbeni avioni F-16 koje je Kijevu isporučio Zapad.

Radi se o prvom prijavljenom korišćenju ovih aviona na frontu u Ukrajini. Njih je Zelenski dugo tražio od saveznika Ukrajine.

U napadu je poginulo najmanje petoro ljudi, uništeni su hotel, kuće i stambene zgrade, kao i kritična infrastruktura u više ukrajinskih regiona. Kijev i drugi gradovi su zbog toga imali restrikcije struje.

Američki predsednik Džozef Bajden u avgustu 2023. dao je zeleno svetlo za slanje aviona F-16 u Ukrajinu, iako SAD neće direktno davati borbene avione.

Kao što to često čini u izjavama nakon ruskih bombardovanja, ukrajinska vojska je navela ruske regione i teritorije na koje su lansirani projektili.

Zelenski i drugi najviši zvaničnici više puta pozivali su SAD da ukinu ograničenja i puste Ukrajinu da udari duboko u Rusiju kako bi pogodila vojnu infrastrukturu odgovornu za rat.

– Saveznici pokušavaju da ne razgovaraju sa mnom o tome. Ali ja nastavljam da pokrećem ovu temu. Generalno, to je to. Olimpijske igre su završene, ali pingpong se nastavlja – rekao je Zelenski.

U komentarima o prvoj upotrebi F-16 Ukrajine za obaranje projektila, Zelenski je rekao da ih je premalo i da ima premalo pilota obučenih da upravljaju njima, piše “Gardijan”.

Ukrajinska vojska objavila je snimak koji, kako tvrde, prikazuje rušenje ruskog borbenog aviona tipa Su-25 kod grada Kramatorska na istoku Ukrajine. Avion su, kako je objavila vojska, srušili pripadnici protivvazdušne odbrane 27. mehanizovane brigade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here