Tanjug/AP
Laslo Đere i Novak Đoković

Novak Đoković i Laslo Đere odmeriće snage u drugom kolu US opena, i kao što je rekao najtrofejniji igrač u istoriji – “jedan igrač iz Srbije sigurno će u treće kolo”.

Zanimljivo je da ni na jednom drugom grend slemu, Novak nije igrao više puta protiv igrača iz svoje otadžbine. Susret protiv Đerea biće četvrti u Njujorku kada će sa druge strane mreže stajati teniser ispred čijeg imena stoji Srbija.

Ono što je interesnatno, Đoković u prethdona tri duela nije imao nimalo lak zadatak. Uvek je gubio makar set, a u dva navrata je bio i na ivici eliminacije, jer je gubio 2:0, odnosno 2:1 u setovima. Uspevao je da se izvuče, a pobede protiv zemljaka su ga na kraju vodile ili do titule ili do finala.

Sve je počelo 2010. godine kada je na suprotnoj strani mreže bio Viktor Troicki. Nikada Novak nije bio bliži eliminaciji u prvom kolu nego tada. Dobio je prvi set 6:3, a onda se sve okrenulo u korist Troickog.

Dobio je Viktor relativno lako naredna dva seta 6:3, 6:2. Kada je u četvrtom stekao brejk viška izgledalo je da Đokoviću nema spasa. Ipak kao i mnogo puta u toku karijere, Novak je uspeo da podigne nivo igre, nekako okrene četvrti set, a onda u petom sa 6:3 da se probije u drugo kolo. Na kraju je dogurao do finala, gde ga je savladao Nadal u četiri seta.

Đoković vs Srbi u Njujorku

Đoković – Troicki – 1. kolo – 6:3, 2:6, 6:3, 7:5, 6:3 – 2010. godina

Đoković – Tipsarević – četvrfinale – 7:6, 6:7, 6:0, 3:0 predaja – 2011. godna

Đoković – Đere – 3. kolo – 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3 – 2023. godina

Samo godinu dana kasnije ponovo je za rivala imao sunarodnika i odličnog druga. Janko Tipsarević je bio protivnik, a ulog je bilo polufinale US opena. Novak je bio u formi života, kao i Janko koji je u tom trenutku bio među 10 najboljih na svetu.

Prva dva seta su bila potpuno izjednačena. Prvi je dobio Đoković u taj-brejku, na isti način je uzvratio Janko u drugom. Nažalost, u nastavku meča Tipsarević je osetio probleme sa povredom pa je morao da preda posle 6:0, 3:0 u trećem i četvrtom setu.

Novak je te godine prvi put u karijeri slavio u Njujorku. U finalu je slomio otpor Rafaela Nadala.

Na novi duel se čekalo 12 godina. Prošle godine u trećem kolu ukrstili su reket Đoković i Laslo Đere. Momak iz Sente je u prva dva seta bio neverovatan. Dobio je oba dela igre sa 6:4, 6:4 i doveo Novaka na set do eliminacije.

Usledila su dva seta, koja je Novak lako dobio sa po 6:1 i onda je u petom uspeo potpuno da slomi otpor Đerea sa 6:3.

Četvrta epizoda Novak protiv sunarodnika na programu je u noći između srede i četvrtka. Ako je verovati tradiciji, najboljeg tenisera svih vremena protiv Đerea očekuje težak posao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here