Lična arhiva
Avantura će trajati 72 dana: Porodica Sandić na putu kroz Evropu

Porodica Sandić, tata Dragan, mama Biljana i njihove tri ćerke, Teodora, Sofija i Iskra biciklima su krenuli iz Kovačice, gradića koji se nalazi između Pančeva i Zrenjanina, u Geteborg u Švedskoj. Njihovo putešestvije Evropom bi trebalo da traje 72 dana.

Kao kod kuće: Sa konzulom Popovićem ispred Ambasade Srbije u Nemačkoj

– Na put smo krenuli 28. juna iz Kovačice, supruga Biljana i naše tri ćerke, Teodora koja ima 12 godina, Sofija ima 10 i po godina i najmlađa Iskra koja je nedavno napunila 6. Njen rođendan smo proslavili na putu. Iskrin bicikl je zakačen za mamin tako da i ona okreće pedale kao i svi mi. Krenuli smo iz Kovačice, preko Budimpešte, Bratislave, Beča, Praga, Drezdena, Berlina, Rostoka, Kopenhagena i onda za Geteborg. Prema planu trebalo bi da u Geteborg stignemo 31. avgusta na dan najvećeg gradskog festivala gde ćemo da budemo deo programa festivala. Ranije smo već bili gosti na Sajmu srpske knjige u Geteborgu koje nam je organizovalo CCI (Creative Communication Initiative) organizacija iz Srbije. Tada smo imali promociju naše knjige-dnevnika sa prethodnog putovanja iz Kovačice do Lugana u Švajcarskoj, takođe biciklima. Mi smo i tada vodili dnevnik putovanja, kao i sada, pa smo to preneli u pisano i digitalno izdanje. ČI nam je organizovao i gostovanje u finalnom delu festivala, a dočekaće nas, nadamo se, pun stadion jer smo deo programa – priča Dragan Sandić za “Vesti”.

Sandići u proseku voze 40 kilometara dnevno

U telefonskom razgovoru koji smo vodili dok su Sandići u Danskoj, Dragan navodi da će ostati u Geteborgu nekoliko dana kako bi obišli grad, a potom i Ambasadu Republike Srbije u Štokholmu.

Srdačan susret: Sandići sa ambasadorkom Živković u Kopenhagenu

– U međuvremenu smo bili gosti u našoj ambasadi u Berlinu gde nas je primio konzul Dragan Popović, što nas je posebno radovalo. U prestonici Nemačke su nas ugostili zemljaci, a neke smo sreli i fotografisali se ispred Brandenburške kapije. Obradovao nas je i poziv Mirjane Živković, naše ambasadorke u Kopenhagenu, s kojom smo imali srdačan susret. To nam puno znači kao i našim devojčicama koje mogu da vide da gde god je naša ambasada da je tu srpska kuća – kaže Dragan.

Plan ovogodišnje ture

Biljana Sandić nam otkriva da je Draganova ideja da krenu biciklima po Evropi. Prvi put su to učinili pre dve godine kad su se uputili ka Švajcarskoj.

Na jednom graničnom prelazu

– Iskreno, u prvom momentu mi je delovalo prilično suludo da sa tada tri male ćerkice krenemo u takvu avanturu, ali je on osmislio detaljan plan i program kako bi to trebalo da izgleda. Ostavio nam je dovoljno vremena da razmislimo i posle nekoliko dana smo se sve složile sa bicikliranjem. Put ka Švedskoj je jedan nivo iznad, s obzirom na to da su to veća kilometraža i duži vremenski period. Naravno da sam se malo pribojavala malo na početku, ali su i deca bila raspoloženo rekla, kada smo mogli do Švajcarske, zašto ne bismo mogli i do Švedske. Znate, deca su vam svakoga dana u prirodi, osim što uđemo u prodavnici da kupimo hranu. Deca su na suncu, vazduhu, fizički aktivna u potpunosti, tako da je ovo i jedan zdrav način života – priča Biljana.

Sjajno iskustvo: U Danskoj kraj skloništa za bicikliste

U momentu kad smo razgovarali Sandići su na svom putu bili gosti sedam porodica i kako kažu ko zna koliko još.

Ispred Brandenburške kapije

– Provedemo po dva-tri dana u gostima i to na kraju bude dvadesetak dana, a ostalo na vazduhu u prirodi. U proseku prolazimo 40 kilometara dnevno. To nije ništa forsirano. Bilo je dana kada krenemo, pa stanemo i odmorimo posle nekoliko kilometara. Ali ima i dana kada pređemo i više kilometara. Upoznajemo nove ljude, nove gradove i države. Danska je karakteristična po tim skloništima koja su od drveta i pravljena baš za bicikliste i nama je to prelepo iskustvo. To se nalazi u jednom prirodnom rezervatu gde smo mogli da vidimo netaknutu prirodu i razne životinje, što je i deci i nama bilo zaista interesantno. Putovanje gde možemo svi da naučimo. Ćerke su nam odlične u školi i mi želimo da im pokažemo da je svet ogroman i da mogu mnogo da nauče. Moj prvi utisak sa ovog putovanja je da sad znam koliko nisam znala, a možete da zamislite koliko je to za decu tek zanimljivo – ističe Biljana.

Čarobni napitak u Budimpešti

Sofija Sandić za naš list kaže da joj je u Češkoj bilo najteže da vozi bicikl jer je bilo dosta uzbrdica, dok je u Mađarskoj bilo mnogo lako da se vozi jer je sve ravno.

– Kada je ravno onda vozimo brže nego 12 kilometara na sat i to mi je baš OK. Gradovi kroz koje prolazimo su lepi, ali je veliki saobraćaj i velika je buka. Kroz Berlin mi nije bilo baš lepo, jer je bilo mnogo automobila i kamiona kroz jedan deo grada, ali kad smo ušli u centar grada onda mi se baš dopalo. Više volim kad vozim po prirodi. Najviše mi se sviđaju gradovi Beč i Budimpešta. U Budimpešti smo šetali i došli do kafića koji je Teodora pronašla koji je bio kao u filmovima Harija Potera i tamo smo popili neki čaroban napitak. Beč je jako lep zato što ima lepe zgrade i bili smo u jednom divnom dvorcu. Prošli smo kroz Ujedinjene nacije i tamo sreli Milicu i Miroslava koji rade tamo. Oni nas znaju sa društvenih mreža i tamo smo se sreli i oni su nam pokazali prostorije misije Ujedinjenih nacija u Beču – rekla nam je Sofija.

Kod Ivane Tasić i Nikole Radenkovića u Berlinu

Svuda ima dobrih ljudi

– Cilj našeg putovanja nije samo doći na cilj nego uživanje u samom putovanju. Tokom putovanja se priča o tome šta smo na putu videli. Do sada smo spavali u specijalnim kampovima, poneku noć smo proveli u šatorima, nekoliko puta smo spavali u dvorištima kod ljudi. U Austriji smo pitali u jednoj kući da li bi mogli da prespavamo u njihovom dvorištu i Austrijanci su nam ujutro doneli doručak, popili smo kafu i kakao. U Slovačkoj nam je pukla guma, pa su nam prolaznici pomogli da to sredimo i još su nas častili kolačima i voćem. Posle smo kod nekih finih Slovaka bili na ručku i prenoćili kod njih. Na taj način vidimo da u svetu ima uvek dobrih ljudi oko nas.

Počelo je pozivom u goste

Ovo je drugo putovanje biciklima porodice Sandić. Zanimljivo je i kako je došlo do toga da su se dvotočkašima uputili u Magadino kod Lugana u Švajcarskoj.

– Nas je jedna srpsko-švajcarska porodica Nikolić pozvala u goste, jer su videli da smo stalno u prirodi i to im se dopalo, pa su nam rekli da ih ne bi začudilo da se jednoga dana pojavimo kod njih na biciklima. To je bilo dovoljno da počnemo da razmišljamo o toj avanturi. Organizovali smo se i posle mesec dana smo krenuli na put – priča Dragan.

I na putu do Geteborga često se spava u prirodi

Navikli na šatore

– Mi smo porodica koja je vrlo aktivna u prirodi, pa su devojčice odmalena bile i na Tari i kraj Drine. Spavale su odmalena u šatorima. Iskra je sa četiri godine imala više od 100 noći prespavanih u šatoru. Preko našeg primera smo želeli svima da pokažemo da boravak u prirodi treba shvatiti kao normalnu stvar. Mnogi se pitaju da li imaju dovoljno dobru opremu, da li će deca da se razbole i slično. Mi smo želeli da pokažemo da sa onim što imamo možemo sve to. Mi imamo najobičnije bicikle kojima se ide u školu ili do prodavnice – kaže Dragan.

Porodica Sandić već četiri godine živi u Kovačici gde su se doselili iz Beograda, a pre nego što su se doselili u glavni grad bili su stanovnici Kragujevca. Bračni par Biljana i Dragan Sandić, osim što su ljubitelji prirode i vožnje biciklom i privatni preduzetnici i imaju firmu za proizvodnju unikatne ručno rađene odeće sa akcentom na ručno tkanje i vlasnici su Fokus trening centra za lični i timski razvoj koji obrazuje pojedince kao i timski rad u preduzećima.

1 COMMENT

  1. Duboki Naklon
    Sretno,neznam dali je ludost ili Hrabrost,bez obzira, kako god.
    👍🌷♥️♥️♥️♥️♥️
    Nekvas Bog čuva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here