Episkop australijsko-novozelandski Srpske Pravoslavne Crkve
Kijevsko-pečerska lavra

Srpska pravoslavna crkva (SPC) iskazala je snažnu i bezrezervnu podršku Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, kojoj je zabranjen rad, čime se omogućava otimanje njene imovine i progon sveštenstva i vernika.

U sinodskom pismu podrške, koje je patrijarh srpski Porfirije uputio mitropolitu kijevskom i sve Ukrajine Onufriju, ocenjuje se da je jasno da degradacija Ukrajinske pravoslavne crkve na zabranjenu organizaciju dodatno ozakonjuje već permanentni progon, hapšenje i šikaniranje njene sveštene jerarhije i vernika.

“To omogućava dalje otimanje njene imovine ili, tačnije rečeno, ponavlja golgotski scenario i raspinje je na novi krst stradanja, a ukrajinsko društvo u celini vraća u vreme rimskih progona Crkve Hristove”, istakao je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije naglašava da je SPC sa dubokim ogorčenjem primila vest o zabrani rada Ukrajinske pravoslavne crkve, podsetivši da je i SPC u ne tako davnoj istoriji, tokom Drugog svetskog rata, bila zabranjivana i proganjana.

Patrijarh navodi da je rad i misiju SPC tada sprečavao neskriveno totalitarni, zločinački režim jedne marionetske fašističke tvorevine, a da tragedija bude veća danas sestrinsku crkvu u Ukrajini progoni deklarativno demokratska vlast koju čine njeni sunarodnici, što situaciju čini teškom i neuporedivo apsurdnijom.

“Sa zebnjom u srcu, dragi u Hristu brate, osećamo da se na primeru Ukrajinske pravoslavne crkve uvodi novi totalitarizam u kome ne važi ni ona maksima Svetog ravnoapostolnog cara Konstantina koja je jedno od osnovnih opšteprihvaćenih društvenih načela kojim živimo, a glasi – svako neka veruje kako mu srce hoće”, istakao je patrijarh.

On je poželeo da se nadležni odvrate od bezumlja, i da mir i sloga ponovo zavladaju u Ukrajini.

“Naše molitve, nade, misli i iskrene želje su da se nadležni odvrate od svog bezumlja k poznanju pravde i istine, kao i da mir, bratska ljubav i sloga ponovo zavladaju u vašoj otadžbini, neprestano se uznose pred lice Gospodnje iz svakog srca, uvek vam odanog, srpskog naroda, u čiju bezrezervnu podršku i pomoć nikad nemojte da sumnjate”, naveo je patrijarh Porfirije.

Pismo je poslato nakon što je Vrhovna rada u Kijevu usvojila Zakon o zaštiti ustavnog poretka u sferi delovanja verskih organizacija, kojim je Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi zabranjen rad.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here