Tanjug
Boris Ruge i Aleksandar Vučić

Pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Boris Ruge izjavio je danas da NATO očekuje pomoć Srbije za utvrđivanje potpune odgovornosti za nasilje na Kosovu u maju i septembru 2023. godine.

U maju je u sukobima na severu Kosova između vojnika Kfora i kosovskih Srba povređeno više desetina ljudi, a u septembru se dogodio incident u Banjskoj kada je naoružana grupa predvođena Milanom Radoičićem upala u kompleks manastira, a poginuo je jedan albanski policajac i tri srpska paravojnika.

Ruge je na svom “X” profilu napisao posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su imali „dobru razmenu mišljenja“, i da se nada produbljivanju odnosa Alijanse i Srbije.

„Razgovarali smo i o regionalnim pitanjima, uključujući trajnu bezbednost na Kosovu“, napisao je.

Vučić je naveo da je tokom sastanka s pomoćnikom generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku izrazio veliku zabrinutost zbog „tendencije usložnjavanja situacije uprkos svim nastojanjima Beograda da otvorena pitanja vrati u okvire dijaloga“.

„Takođe, istakao sam da konstantan rizik od eskalacije tenzija koje Priština redovno izaziva neodgovornim odlukama i ponašanjem, u ogromnoj meri utiče na srpski narod na KiM, koji živi u stanju stalnog straha za život i imovinu“, objavio je Vučić na Instagramu.

Dodao je da je tokom sastanka, koji je ocenio kao dobar, zahvalio Rugeu na pažnji koju poklanja tom pitanju, budući da je i sam dobar poznavalac prilika na Kosovu.

8 COMMENTS

  1. Svi mislili, da je to UN,KFOR, EUFOR, ili šta već, kad ono NATO i tuži i sudi i zatvara i uopšte hara!

  2. Prvo da se pronadju i pohapse svi albanci koji su napadali i ubijali Srbe pa zatim može da se razgovara…

  3. Srbija ocekuje da NATO napusti Kosovo da plate ostetu za zlocine i da se Srpske jedinice vrate na Kosovo jel Kosovo je sastavni deo Srbije.

  4. Gospodin Ruge izgleda da ne zna da trajnu beznednost na Kosovu i Metohiji može obezbediti samo i isključivo srpska vojska kada se okupator povuče kao i iz Avganistana…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here