EPA

Pomalo neočekivano i za mnoge ranije nego što se očekivalo, ministar odbrane u Vladi Republike Hrvatske Ivan Anušić najavio je da obavezni vojni rok u Hrvatskoj počinje od 1. januara 2025. godine.

– Vojni rok će trajati dva meseca. Jednostavno, sve što smo komunicirali s javnošću nastavljamo dalje da radimo. Povećali smo plate vojnicima, podoficirima i oficirima, njihova materijalna prava ne samo kroz lični dohodak nego i kroz dnevnice i sve na šta imaju pravo – rekao je Anušić u izjavi novinarima.

Međutim, za sada nema nikakvih daljih detalja o tome kako će se sprovoditi taj vojni rok, ko će biti instruktori, da li je zatvorena finansijska konstrukcija i slično.

Prema ranijim izjavama, kada se još dvoumilo koliko dugo će trajati obavezni vojni rok, ako bi on trajao dva meseca regruti bi dobili samo osnovnu pešadijsku obuku. Isto tako, najavljivana je mogućnost da se regrutima koji odsluže vojni rok ostavi izbor hoće li se vratiti u civile i biti deo vojne rezerve ili bi pak ostali u Oružanim snagama.

Prema tim najavama, obuka regruta bi se odvijala u kasarnama u Požegi, Sinju i Kninu. Procenjuje se kako bi tokom iduće godine kroz obaveznu vojnu obuku prošlo između 4.000 i 4.500 regruta.

Da li je odluka ishitrena?

Govoreći o uvođenju obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj, vojni analitičar Marinko Ogorec pojašnjava kako se Oružane snage RH preliminarno vežu uz dobrovoljno služenje vojnog roka, s tim što dobar deo tih regruta kasnije i ostane u Hrvatskoj vojsci. Kaže i kako za sada MORH nije izašao ni sa kakvim detaljima obaveznog služenja vojnog roka, osim toga što se zna da on počinje 1. januara iduće godine i da će trajati dva meseca.

– Činjenica je da u dva meseca obavezne vojne obuke regruti mogu naučiti samo ono najosnovnije od osnovnog. Treba znati i da posle završene srednje škole ili fakulteta mladima treba bar mesec dana da se priviknu na nekakav vojni život – ističe Ogorec.

Dalje dodaje kako su svi ostali ključni elementi za sada nepoznati poput onih kako je zamišljena ta vojna obuka, ko će je izvoditi, po kojoj metodologiji, kakvi su planovi, da li je gotova materijalna baza za njeno izvođenje, da li je zatvorena finansijska konstrukcija i niz drugih pitanja na koje se za sada ne znaju odgovori.

– S obzirom da je do 1. januara iduće godine, kada treba započeti obavezni vojni rok, nadam se samo da odluka o tome nije ishitrena, odnosno da je sve što je potrebno pripremljeno i regulisano. Isto tako treba znati i da obavezni vojni rok puno košta, a koliko, ni to ne znamo – istakao je Ogorec.

Hrvatska je 2008. godine privremeno suspendovala obavezno služenje vojnog roka i od tada se služi samo dobrovoljno. S početkom agresije Rusije na Ukrajinu i sve ozbiljnijom vojno-političkom situacijom, Hrvatska je počela da razmatra povratak obaveznog služenja vojnog roka. Ta nagađanja su sada prestala, s obzirom da je ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka najavljeno za 1. januar.

“Hrvatskoj vojsci treba bukvalno sve”

Sve to događa se i u vreme kada MORH najavljuje dalju modernizaciju naoružanja kao i nabavljanje novih modernih i sofisticiranin naoružanja.

– Opremamo i modernizujemo Oružane snage, ustrojavamo ih na način kako se od nas očekuje i kako smo dogovorili sa saveznicima u NATO. Mislim da ćemo imati puno bolju, jaču i kvalitetniju sliku Oružanih snaga nego do sada. Sa ministrom finansija smo razgovarali i došli do zaključka da u modernizaciji i opremanju Oružanih snaga nema prostora za štednju – rekao je Anušić.

Komentarišući najave o modernizaciji HV-a, Ogorec kaže kako bi voleo da krene modernizacija, i da je činjenica da je posle godina neulaganja, hrvatskoj vojsci potrebno bukvalno sve.

– Godinama unazad se u HV nije dovoljno ulagalo, tako da smo donedavno koristili tehniku iz Domovinskog rata uz neke manje pomake. Korisna je stvar što smo zadržali borbeno vazduhoplovstvo, ali su nam isto tako neophodni i kompletni sistemi protivvazdušne odbrane za male, srednje i velike visine. Potrebna su nam i borbena vozila, artiljerijska oruđa, radari… Potrebno nam je sve, jer više od 20 godina HV je bila kolateralna žrtva neulaganja – tvrdi on.

Za očekivati je i kako će najave o modernizaciji HV-a i najavi nabavke niza novih oružja rezultirati i svojevrsnom novom trkom u naoružanju na Balkanu. Tu se pre svih misli na trku između Hrvatske i Srbije.

6 COMMENTS

  1. Odavno bi se Srbija ,Militarizovala kad bi moola za Obavezni vojni rok al nemože nema skim ,Omladina u Srbiji jeste u propasti ,Krimosi,Alkosi,Duvare,Buvare ,Peglari,it’d
    Svaka čast ,Hrvatska očuvala svoju ,Omladinu nek I’m je sa srečom.

  2. Zbog Srbije sigurno nije. Srbija je sve ratove sa Hrvatskom izgubilla. Srbija je bila velika vojna sila pocetkom devedesetih. Daleko najmocnija vojna sila na Balkanu. Ali eto, sve smo ratove izgubili, sa podrucju RS-a, pa i Srbije osudjeno je na stotine ratnih zlocinaca u Den Hagu, izgubili srpske teritorije i onda uz malo kozmetike trubimo o nekakvom svesrpskim savezu i zanosimo se dogmama i uzasno glupim i dosadnim busanjem u grudi, samo zbog nekakve jeftine propagande.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here