EPA/Mikhael Klimentyev
Vladimir Putin

Ekonomske sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji ostaće na snazi ​​decenijama, čak i ako dođe do mirnog rešenja u Ukrajini, upozorio je visoki zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rusija je postala država sa najviše sankcija Zapada, koje su uvedene nakon početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, nadmašivši Iran i Severnu Koreju. Uprkos pritisku, ruska ekonomija je u prvoj polovini ove godine porasla za 4,7 posto, piše britanska agencija Rojters.

– Ovo je priča za nadolazeće decenije. Bez obzira na razvoj događaja i rezultate mirnog rešenja u Ukrajini, što je zapravo samo izgovor – rekao je Dmitrij Biričevski, šef Odeljenja za ekonomsku saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova.

– Sankcije su prvi put uvedene puno ranije. Njihov krajnji cilj je nelojalna konkurencija – rekao je Biričevski na forumu u Moskvi.

Panel pod nazivom “Sankcije Rusiji – napred u beskraj?” bio je deo šire rasprave u ruskoj politici i poslovanju o tome treba li Moskva da radi na ublažavanju sankcija ili da ih prihvati kao dugoročnu stvarnost i nauči da ih zaobiđe.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će ukidanje svih sankcija nametnutih Rusiji biti jedan od njegovih uslova za mir. Mnogi ruski poslovni ljudi privatno su nezadovoljni sankcijama, ali se boje da će izgubiti svoje bogatstvo ako budu protiv Putina ili najviših vojnih i obaveštajnih zvaničnika tokom rata, navodi Rojters.

Prošle sedmice se milijarder Oleg Deripaska suočio sa reakcijom pristalica vlasti nakon što je dao retku antiratnu izjavu, opisujući sukob kao “lud” i pozivajući na prekid vatre bez preduslova.

Koalicija “protiv sankcija”

Biričevski je rekao da su sankcije imale neke koristi, prisiljavajući Rusiju da restrukturira svoju privredu i proizvodi više robe sa dodatnom vrednošću koja se ranije uvozila iz zapadnih država.

– U 1990-im smo mislili da, ako imamo naftu i gas, sve ostalo možemo da kupimo u inostranstvu. Sada to ne možemo da kupimo – naveo je.

Upozorio je da će “spirala sankcija” nastaviti da nanosi više problema, budući da zapadni regulatori ciljaju na sektore koji još nisu sankcionisani.

Zapadni zvaničnici vršili su pritisak na ruske trgovinske partnere, preteći da će im prekinuti pristup zapadnim tržištima ako budu sarađivali sa Rusijom, dodao je zvaničnik Ministarstva.

Rekao je da Moskva deli strategije sa drugim sankcionisanim zemljama kao što su Iran, Severna Koreja i Venecuela, u cilju stvaranja međunarodne koalicije “protiv sankcija” kako bi se zajednički oduprli pritisku Zapada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here