Tanjug/AP
Nuklearna elektrana Zaporožje

Provokacije koje Kijev namerava da izvede u Kurskoj i Zaporoškoj nuklearnoj elektrani mogu da naprave nepopravljivu štetu nuklearnoj energetici na celoj planeti, upozorila je ruska nuklearna korporacija “Rosatom”.

Kako se navodi u saopštenju, za minula 24 časa drastično je povećan broj signala i poruka o tome da Kijev priprema provokaciju u vezi sa nuklearnim elektranama.

„Takve provokacije ne stvaraju samo direktnu pretnju tim nuklearnim elektranama, već i potkopavaju postulate Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) kada je reč o nuklearnoj bezbednosti i mogu da naprave nepopravljivu štetu imidžu nuklearne energetike na celoj planeti“, upozorava „Rosatom“.

Takođe se navodi i da je generalni direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov razgovarao sa šefom IAEA Rafaelom Grosijem o problemu sa nuklearnim elektranama i pozvao ga da u skorije vreme poseti nuklearnu elektranu Kursk kako bi ocenio situaciju.

Inače, to je već drugi put da Lihačov i Grosi razgovaraju telefonom, prošli put se to dogodilo 9. avgusta, s obzirom da Kijev neprestano granatira nuklearnu elektranu Zaporožje i područje oko nje.

Podsetimo, ruski vojni reporteri su javili da ukrajinska vojska priprema napad prljavom nuklearnom bombom, a u planu je da se napadi izvedu na mestima gde se čuva istrošeno gorivo za nuklearne elektrane.

Vojni reporter Marat Hajrulin saopštava da je sa tim ciljem u grad Žute Vode u Dnjepropetrovskoj oblasti već dopremljena bojeva glava kako bi se ta provokacija sprovela u delo. Hajrulin je upozorio i da postoji velika šansa da se napad izvede na Kursku i na Zaporošku nuklearnu elektranu.

6 COMMENTS

  1. Manite se bre rusi vise tog medjunarodnog prava.To ne postoji.Postoji. Samo zakon jaceg,mocnijeg ,bezobraznijeg,pokvarenijeg u politici.

  2. nemogu da shvatim da se Rusi zezaju sa ovim ratom.
    zar svedska sila dozvoljava ovo sebi i da ova sve nije vec gotovo ruki cuki?
    rusi su trebali zabraniti da nemoze nista da udje niti da izadje iz ujkrajine!
    a sada su dozvolili da im ukrajinci zauzmu teritoriju! tio je smesno i tuzno!
    Da li verovati o snazi rusije ili mozda rusija igra nekakvu politiku u vezi ovog rata?
    razmislkjanja su razlicita!

  3. Postovani prijatelji vidim da se ubiste o razmisljanju zasto Rusija nije uradila ovo zasto nije uradila ono…postoji samo jedan razlog nisu mogli…vi ne mozete izgleda da shvatite da je Rusiju komunizam razbio uzduz i popreko isto kao i nas i da nisu ne svetska nego ostednja regionalna sila…a da imali bilokakvo pravo da govore o nuklearnoj bezbednosti moraju da shvate bez obzira koliko su poremeceni da je centrala u Zaporozju Ukrajinska i da moraju smesta da se povuku i odavde i iz cele Ukrajine…inace nemaju bas svetlu buducnost…verovatno ce raspasti kao bivsi SSSR….

  4. Rusi su aljkav odnosno šeprtljav narod kao i srbi.
    Evo za vreme Sovjetskog saveza ukrainci su bili u tajnim službama
    kao i što su bili hrvati u jugoslovenskoj tajnoj službi.Aljkavo pravoslavlje j takvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here