EPA-EFE

Ukrajina i dalje napreduje unutar Rusije i proširuje teritoriju pod svojom kontrolom, ali je tempo napredovanja znatno usporen jer su se ruske snage u međuvremenu konsolidovale i bolje organizovale.

BBC piše da je tokom četvrtka ukrajinske trupe prešle iz Kurske u Belgorodsku oblast, dok su istovremeno uništile most na sjevernom dijelu ove oblasti, kako bi odsekle dolazak ruskih pojačanja.

Najveći izazov za ukrajinske vojnike je rusko oružje na koje i dalje nemaju odgovor – klizne bombe koje ruski bombarderi bacaju s daljine od 70 do 100 kilometara, a onda satelitskim navođenjem pogađaju ukrajinske položaje. BBC-jev reporter je rekao da se nalazio više od kilometar i po od mesta pada jedne ovakve bombe, a da se sve oko njega zatreslo od siline detonacije.

Rusiji je Donbas i dalje prioritet

S obzirom da su Ukrajini počeli da pristižu avioni F-16, deo analitičara veruje da bi oni mogli biti naoružani projektilima vazduh-vazduh dometa od više od stotinu kilometara, čime bi mogli da “oteraju” ruske avione sa kliznim bombama.

U međuvremenu, Rusija dovlači nove snage u Kursk, ali i dalje ne želi da povuče svoje najbolje jedinice iz Donbasa, koji i dalje smatra prioritetom svoje operacije.

“Visoki zapadni zvaničnici rekli su za CNN da Rusija preraspoređuje hiljade vojnika kako bi pokušala da zaustavi ukrajinsku navalu. Za većinu se smatra da su neobučeni vojni obveznici iz drugih delova zemlje”, piše BBC, citirajući članak CNN-a u kojem se ističe da je Vladimir Putin obećao majkama regruta da njihovi sinovi neće učestvovati u ratu, što se sada promenilo jer u borbama na ruskoj teritoriji učestvuju i oni.

“Vašington i dalje pokušava da se sabere”

BBC ističe da se SAD nalaze u delikatnoj situaciji kako da se odnose prema ukrajinskoj operaciji.

– Vašington i dalje pokušava da se sabere posle munjevitog napada Ukrajine na rusku oblast Kursk, dok postaju sve jasnije razmere smelog kockanja u koje se upustio predsednik Zelenski”, piše BBC, uz napomenu da bi ova operacija mogla imati implikacije na dugoročno menjanje stava SAD o tome kako Ukrajina može da koristi oružje koje isporučuje Amerika.

Reporter BBC tvrdi da je napad iznenadio i Rusiju i Zapad, i da on dovodi u dilemu i Džoa Bajdena, američkog predsednika koji pokušava da formuliše američku politiku prema Ukrajini na način da pomogne Kijevu da se odbrani od ruske invazije, ali da istovremeno ne poraste rizik od eskalacije između Zapada i Rusije.

“Kako je Putin uvek pokušavao da prikaže sukob kao rat između Rusije i Zapada, Bajden je nastojao da postavi jasna ograničenja američke politike kako bi ublažio taj narativ i sprečio eskalaciju. Ali ukrajinski napad na Kursk – najveći upad strane vojske u Rusiju od Drugog svetskog rata, prema vojnim analitičarima – pokrenuo je niz hitnih pitanja za Belu kuću”, ističe ovaj medij.

Da li će se kockanje isplatiti?

Istovremeno, ako je cilj ukrajinskog upada u Rusiju slabljenje ruskog pritiska na Donbas, to se za sada nije desilo. Ruske snage nalaze se na korak do Pokrovskog, strateški važnog ukrajinskog grada kroz koji prolazi važna saobraćajnica za snabdevanja celog istočnog dela fronta. Ukoliko bi ovim gradom ovladali, Rusi bi bili u poziciji da slome ceo sektor ukrajinske odbrane, što bi Ukrajini moglo da zada velike glavobolje.

Deo analitičara smatra da je za Ukrajinu bilo bolje da su ove dragocene dobro obučene jedinice umesto u Kursk usmerili u Donbas da tamo pomognu zaustavljanju ruskih naleta. Međutim, ukoliko Ukrajina uspe da se učvrsti na ruskoj teritoriji, to bi moglo znatno da poveća pritisak na Kremlj, što bi moglo da znači da se ukrajinsko kockanje isplatilo.

3 COMMENTS

  1. Au cudni su ovi Rusi. Iznenadili ih oni teroristi,pobili nolike ljude,iznenadili ih Ukrainci ostetili most na Krimu,sad ih iznenadili usli u Kurs,.pa mi se cini da nece biti nikakvo iznenadenje ako udu u Moskvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here