Tanjug/AP

Oleksandr Sirski, najviši ukrajinski komandant, rekao je u četvrtak da je Kijev uspostavio kancelariju vojne komande u okupiranom delu ruske oblasti Kursk gde, kako kaže, njegove snage i dalje napreduju i u poslednja 24 sata su prešle do 1,5 kilometara.

General-pukovnik Oleksandr Sirski rekao je predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom u video-snimku koji je objavio ukrajinski lider da su kijevske snage napredovale 35 kilometara u region Kursk od početka upada u Rusiju prošle nedelje, prenosi Rojters.

„Napredujemo u Kurskoj oblasti. Stvorena je vojna komanda koja mora da obezbedi red i sve potrebe lokalnog stanovništva“, naveo je on u pisanoj izjavi na svom Telegram kanalu.

Upad ukrajinske vojske na rusku teritoriju prošle nedelje iznenadio je Moskvu, koja je tokom cele godine imala male, ali stabilne dobitke na istoku Ukrajine. Sirski je rekao da su ukrajinske snage uzele pod kontrolu 82 naselja tokom upada i površinu od 1.150 kvadratnih km.

Prema ukrajinskim izvorima, pod kontrolom Kijeva su gradovi Sudža, Ljubimovka, Gončarovka, Lebedevka, Zaolešenka, Kurilovka i Plehovo.

Mapu možete pogledati OVDE.

On je rekao da postavlja general-majora Eduarda Moskaljova da vodi kancelariju vojne komande u delu zapadne Rusije koji drži Kijev.

General-pukovnik je ukazao da je Kijev usporio napredovanje u Kurskoj oblasti. Sirski je rekao da je Kijev prešao između 500 metara i 1,5 km u poslednja 24 sata, u poređenju sa između jedan i dva kilometra prijavljenih dan ranije.

Predsednik Ukrajine Zelenski, koji je u svom javnom obraćanju u sredu šifrovano govorio o potrebi pripreme „sledećih koraka“, ponovo je nagovestio druge moguće ofanzivne akcije na ruskoj teritoriji.

– Moramo jasno da garantujemo na zakonodavnom nivou da će naši ratnici, koji učestvuju, na primer, u Kurskoj operaciji i koji će učestvovati u svim drugim našim akcijama na teritoriji države agresora, dobiti apsolutno sve isplate i beneficije predviđene za liniju fronta – rekao je on.

Borbe na istoku Ukrajine

Ukrajina je saopštila da nema znakova da se ruski vojni pritisak smanjuje duž istočnog fronta unutar njenih granica u četvrtak, više od nedelju dana nakon njenog upada u Rusiju, i izvestila o najtežim borbama poslednjih nedelja u blizini grada Pokrovska.

Načelnik vojne uprave Pokrovsk u četvrtak je apelovao na meštane da se evakuišu.

„Neprijatelj je skoro stigao do grada Pokrovska. Nešto više od 10 kilometara od periferije grada“, naveo je on na Telegramu.

Sirski je rekao Zelenskom u svom izveštaju putem video-linka da je situacija na istoku i jugu gde je Rusija već zauzela delove zemlje „teška, ali pod kontrolom“.

„Glavni napori su usmereni na sprečavanje napredovanja neprijatelja u pravcu Torecka i Pokrovska, nanošenje maksimalnih gubitaka i stvaranje povoljnih uslova za dalja dejstva“, rekao je on.

Zamenica premijera Irina Vereščuk rekla je da Ukrajina radi na uspostavljanju humanitarnog koridora za rusku oblast Kursk iz severne ukrajinske oblasti Sumi.

5 COMMENTS

  1. O Putine, Putine, mnogo pričaš a malo radiš.
    Tako je to kad se izda Srbija.
    Sve dođe na naplatu

  2. ma kakav rusija ushli im u njihovu teritoriju u rusiji ukrainci. pa nama da pomogne rusija nista od rusi

  3. jasam mislio da rusiji ne moze niko nistap ali sad vidim nista nema od rusa.moramo sa evropom jel oni nemoga nama srbima nista pomoc.

  4. Kada su Rusi učili franciuski – stigli su do Pariza,
    kada su učili nemački – stigli su do Berlina, a
    sada čujem uče engleski…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here