Tanjug/AP

Iznenadni prekogranični upad, koji su ukrajinske snage pokrenule na Kursk u zapadnoj Rusiji i u kojem su, kako je saopštio Kijev, preuzele kontrolu nad desetinama ruskih sela i velikom površinom zemlje, mogao bi promeniti tok rata, kaže vojni analitičar Šon Bel.

– Napad može promeniti tok rata – smatra Bel, a kritičari su ocenili iznenadni napad Ukrajine “bezobzirnim”.

Kako je saopštio glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski, ukrajinska vojska trenutno kontroliše oko 1.000 kvadratnih kilometara ruske teritorije i nastavlja svoju ofanzivnu operaciju u oblasti Kursk.

I dok Sirski kaže da se neprijateljstva vode duž cele linije fronta i da je situacija pod kontrolom, vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksej Smirnov izjavio je da je situacija u regionu i dalje teška i da ukrajinske oružane snage kontrolišu 28 naselja.

Dodao je da u tih 28 naselja živi oko 2.000 ljudi, čija sudbina, kako je rekao, nije poznata.

Putin: Izbacićemo neprijatelja

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da će “izbaciti neprijatelja” sa teritorije svoje zemlje. Smirnov je na sastanku sa Putinom izneo da su Ukrajinci prodrli 12 kilometara u dubinu teritorije Kurskog regiona, u širini od 40 kilometara.

Ukrajinske snage pokrenule su napad na Kursk 6. avgusta, na iznenađenje Moskve, a borbe su u toku. Napad se dogodio u gradu Sudža, u Kursku, koji se nalazi 530 kilometara od Moskve. Kursk se nalazi u zapadnoj Rusiji, na granici sa gradom Sumi na severoistoku Ukrajine.

Ukrajinska vojska zauzela je i neka pogranična sela u Belgorodu, rekao je Aleks Gatopulos, urednik Al Džazire za pitanja odbrane, i dodao da je 11.000 ljudi dobilo naređenje da evakuiše oblast Belgoroda. “Vidimo kako se ukrajinska operacija polako širi na susedni Belgorod”, rekao je Gatopulos.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da “Rusija mora biti primorana na mir ako Putin želi da nastavi da vodi rat”. Zelenski je ponovio da je “samo pošteno” i korisno uništavati ruske položaje koji se koriste za nanošenje udara na ukrajinsku teritoriju i podsetio da je od 1. juna samo iz Kurskog regiona izvršeno hiljade udara.

– Zbog toga su naše operacije isključivo bezbednosno pitanje Ukrajine, oslobađanje pograničnog područja od ruske vojske – rekao je on.

“O kakvim pregovorima uopšte možemo da pričamo?”

Putin je rekao da je upad pokušaj Ukrajine da “poboljša svoju pregovaračku poziciju”.

– Ali o kakvim pregovorima uopšte možemo da pričamo sa ljudima koji neselektivno udaraju na civile, na civilnu infrastrukturu ili pokušavaju da ugroze nuklearna postrojenja. O čemu uopšte možemo da razgovaramo s njima – rekao je Putin, prenosi CNN.

Ukrajinski prekogranični napad mogao bi da bude pokušaj Kijeva da preusmeri ruske resurse negde drugde. S obzirom na niz negativnih dešavanja sa linija fronta, vesti o uspešnom upadu mogu pomoći Kijevu da podigne moral svojih trupa i civilnog stanovništva, piše CNN.

Ukrajinski napad je usledio posle višenedeljnih vojnih neuspeha u istočnom regionu Donjecka. Jedan od razloga je “preuzimanje inicijative”, rekao je Šon Bel, penzionisani vojni pilot i vojni analitičar za Al Džaziru, objašnjavajući da je granica između dve zemlje veoma duga i da je “evidentno da mogu da je probiju”.

Kako je Ukrajina tako lako napala Kursk?

Moskva se bori da obuzda napad. Ruske vlasti su uvele opsežnu protivterorističku operaciju u tri pogranična regiona: Belgorodu, Brjansku i Kursku, ali upad nisu proglasile činom rata.

Napad je pokrenuo pitanje kako je Ukrajina mogla tako lako da napadne Kursk posle dve godine intenzivnih borbi.

– Ukrajinski napad primorao je Rusiju da preuzme trupe sa linije fronta, gde su napredovale do ukrajinskog Donjecka, i rasporedi ih kod Kurska, oslobađajući pritisak sa linije fronta za Ukrajinu – navodi Bel.

Da bi zadržala sadašnju poziciju u Kursku, Ukrajina će morati da pošalje više trupa, tenkova i resursa, ističu stručnjaci.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here