Tanjug/AP

Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba ruske vojske, izvestio je Vladmira Putina, ruskog predsednika da je vojska zaustavila ukrajinsko napredovanje, ali i da se nastavlja evakuacija iz delova pogranične oblasti Belgorod.

Gerasimov je izlaganje Putinu završio objavom da će vojska poraziti neprijatelja u Kurskoj oblasti i vratiti se na granicu.

– Prva faza ukrajinske operacije, “ulaz” i “proboj”, je završena. Trenutno su u fazi “eksploatacije” – tumači penzionisani general australijske vojske Mik Rajan, saradnik brojnih instituta, preneo je “Jutarnji list”.

Njegova procena je da Kijev, nakon što dođe do gornje granice eksploatacije, može da konsoliduje pozicije na osvojenoj teritoriji i da ih brani dok ne počnu pregovori.

Obaveštajna kompanija Stratfor smatra malo verovatnim da bi Moskva ušla u ozbiljne mirovne pregovore sve dok Ukrajina okupira teritoriju Kurska.

Utvrđivanje položaja je najriskantnija opcija jer postoji velika verovatnoća da bi vojne snage u nekom trenutku mogle biti odsečene.

Druga opcija je delimično povlačenje na položaje bliže granici koji bi garantovali moguću zamenu trupa i neprekinutu logistiku.

Treća opcija je potpuno povlačenje, čime bi Kijev sačuvao sve ljudske i materijalne kapacitete ostavljajući rusko vođstvo neprestano razmišljajući na kojoj bi graničnoj tački moglo doći do novog proboja.

Kako je stvarno stanje na frontu unutar Rusije nepoznato je, ali je nedvosmisleno da su snage kojima komanduje Gerasimov još jednom osramoćene, konstatuje list.

6 COMMENTS

  1. A šta ako sve ovo nije detaljno isplanirano da se navuku,strani plaćenici i njihovo najbolje naoružanje i na najlakši način sve na Jednom mestu isto i uništi.
    A šta ako je baš to TO!!!

  2. Русија ратује против комплетне Нато алијансе ! Изгледа да неки тупавци ово још нису разумели. Штета по нас све што се таквим тупавцима дозвољава да користе јавни простор, и причају небулозе. ❤️🇷🇸🇷🇺

  3. Nema ovdw nikakvog plana, zabpustanje neprijatelja na svoju teritoriju, ovo je propust.
    A plan Ukrainaca za napad je dobro klimav, dovuci ce Rusi tu mnogo vece snage od onih koje su upale i sta onda

  4. НЕНИ ЛИЧИ НА КРАЈ РАТА,ПОСЛАЛИ СУ ОЛАЋЕНИКЕ ДА ИЗГИНУ И ЗАДЊИ,ПОСЛЕДЊИ ПУТ КАД СУ РУСИ КРЕНУЛИ У КУРСКА УМАРШИРАЛИ СУ У БЕРЛИН

  5. Pitajte za savet cobanicu Milijanu za nju su ukrainski fasisti vec u Vladivostoku.Treba samo uporediti brojeve otislih i doslih vojnika iz Kurske oblasti i nista vise.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here