Tanjug/AP

Ukrajinska vojska zauzela je skoro 200 kvadratnih kilometara teritorije Rusije u Kurskoj oblasti, što je nekoliko puta veće od teritorije koje je Rusija zauzela u okolini Harkova prilikom nedavne ruske ofanzive.

Vojni stručnjaci smatraju da je Ukrajina uspela da iznenadi ruske snage, delom zbog operacije pripremljene u tajnosti i činjenici da ruska vojna komanda nije shvatila ozbiljno upozorenja ruskih obaveštajnih organa o gomilanju ukrajinskih snaga u blizini Sumija, a delom i zbog činjenice da su najbolje ruske snage u Donbasu, gde pokušavaju da probiju ukrajinsku odbranu.

Beloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da su vazdušne snage njegove zemlje uništile nekoliko od “desetak” ukrajinskih dronova nakon što su povredili vazdušni prostor njegove zemlje u regionu Mogiljev koji se graniči s Rusijom.

Lukašenko – blizak saveznik Vladimira Putina – rekao je da su drugi dronovi kasnije uništeni u blizini ruskog grada Jaroslavlja. Kao odgovor, Belorusija je poslala dodatne trupe kako bi ojačala granicu s Ukrajinom.

U najnovijem izveštaju rusko ministarstvo odbrane navodi da njihove trupe “nastavljaju da odbijaju pokušaj invazije” ukrajinskih snaga u regionu Kursk. Ministarstvo spominje tri lokacije u regionu Kursk – u rasponu između 25 km i 30 km od granice sa Ukrajinom.

Deo analitičara smatra da je Ukrajina odlučila da napadne kod Kurska upravo kako bi pokušala da oslabi ruski pritisak u Donbasu, imajući u vidu da su ruske snage u tom području blizu ostvarenja strateški važnog proboja.

Međunarodni institut za proučavanje rata, ugledna organizacija iz Vašingtona, procenjuje da Rusija za sada nije odlučila da povuče svoje najbolje trupe iz Donbasa, i umesto toga je u Kursk uglavnom poslala regrute, neiskusne snage i deo snaga iz okoline Harkova. Ovaj institut ističe da ovo pokazuje da je Donbas za Rusiju i dalje prioritet i da se nada da će ograničenim snagama uspeti da suzbije ukrajinski prodor.

Rusima ide u prilog što Ukrajina ima ograničene snage na raspolaganju kod Kurska, ali u prilog Ukrajine je to što se nalaze na kraćoj, odnosno unutrašnjoj strani luka fronta, što im omogućuje da mnogo lakše prebacuju snage s jednog dela na drugi, dok Rusija snage iz Donbasa mora da prebacuje danima u širokom luku prema severoistoku.

Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine, u subotu je prvi put zvanično priznao da su ukrajinske snage ušle u Rusiju, ali Ukrajina i dalje ne želi da otkriva svoje planove, za razliku od prošloletnje ofanzive, kada su praktično svi planovi Ukrajine bili javno objavljeni mesecima pre njenog početka, što je Rusiji dalo mnogo vremena da se adekvatno pripremi.

Bilo kako bilo, upadom u Rusiju Ukrajina je ušla u veliki rizik. Ako uspe da se zadrži na tom području i nastavi pritisak, Rusija bi mogla biti u velikom problemu. Ali ako napad propadne, Ukrajina će iscrpeti važne rezerve koje su joj preko potrebne, što bi moglo ubrzati rusko napredovanje u Donbasu.

Ko će iz ove situacije izaći u boljoj poziciji, najverovatnije će se saznati u narednih desetak dana.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here